UJEDINILI SE PREKO SRPSKIH LEŠAVA! "Krvavi Uskrs" pomirio Kolindu i Plenkovića, ponovo se pojavili zajedno, a evo šta su SLAVILI!

Hrvatski premijer vlade Andrej Plenković izjavio je danas na komemoraciji povodom 28. godišnjice akcije "Plitvice", oružane akcije iz 1991. protiv Srba u Hrvatskoj koja je poznata i kao "Krvavi Uskrs (Vaskrs) na Plitvicama", da je njome "označen put kojim je Hrvatska morala da dođe do svoje slobode i samostalnosti", dok je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila da je "nakon pakračke bitke akcija na Plitvicama bila još jedna hrvatska pobeda koju je izvojevala hrvatska policija".

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković
Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković, Foto: EPA/Antonio Bat

Po nalogu vlasti u Zagrebu, 31. marta 1991. godine na Plitvička jezera stiglo je oko 400 pripadnika policije i antiterorističkih jedinica sa ciljem da zaposednu policijsku stanicu u Titovoj Korenici, gde su bili pripadnici odbrane SAO Krajine. U sukobu koji je usledio, na obe strane stradala je po jedna osoba, Josip Jović sa hrvatske i Rajko Vukadinović sa srpske, što su bile prve žrtve u tom ratu. Intervencijom Jugoslovenske narodne armije (JNA) sukob je okončan.

Hina prenosi da je Plenković na današnjem skupu izneo tvrdnju da je "odluka i naređenje prvog hrvatskog predsednika (Franje Tuđmana) da se pokrene ova akcija, da se suzbiju oni koji su se odlučili da pobune protiv ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske (RH) i da budu igla velikosrpske agresije, trenutak koji se zbio ovde označio je to šta će takozvana JNA činiti na prostoru RH u danima, mesecima i godinama koje su usledile".

Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: EPA/Marton Monus

Prema njegovim rečima, "upravo je hrabrost Josipa Jovića i svih koji su učestvovali u toj operaciji predstavljala krik Hrvatske za slobodu i početak stvaranja, ne samo dobro organiziranih jedinica hrvatske policije nego su bili i jezgra stvaranja hrvatske vojske".

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je hrvatska policija koja je izvela tu akciju bila "jezgro buduće pobedničke hrvatske vojske".

- Ovaj dan pamtimo i kao krvavi Uskrs, jer je ovde poginuo Josip Jović, a više je branitelja ranjeno - poručila je Grabar-Kitarovićeva.

Hina prenosi da je ona poginulom policajcu "zahvalila na hrabrosti i ljubavi za domovinu, kao i na žrtvi mladog života koji je dao za slobodu i nezavisnost Hrvatske".

- Zadatak stvaranja države nije završen njenom obranom i oslobođenjem u Domovinskom ratu. Kao što je pre 28 godina jedna generacija odbranila hrvatsku državu, današnji naraštaj ima jednako zahtevan zadatak - da izgradi Hrvatsku kao zemlju života i blagostanja - poručila je hrvatska predsednica.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi