Zdravko Krivokapić
EPA
Zdravko Krivokapić

EPA

Zdravko Krivokapić, Foto: EPA/Zdravko Krivokapic

- Kada bi doneli sada odluku da se priznavanje nezavisnosti Kosova povuče, Vlada bi "pala" na prvom sledećem skupštinskom zasedanju - izjavio je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Govoreći o pitanju Kosova i tome kako se vidi u Crnoj Gori, Krivokapić navodi da je pitanje Kosova za deo stanovništva emotivno pitanje par ekselans i da oni smatraju da je neotuđivi dio Srbije.

- Taj deo našeg naroda će to misliti ma kakav na kraju bude dogovor Beograda i Prištine. Da sam bio predsednik Vlade Crne Gore u situaciji kada Crna Gora još nije priznala Kosovo, nikada ne bih dao saglasnost da se to desi. Ali, sve je završeno pre mog dolaska u vladu i pre ove vlade - navodi Krivokapić.

- Ako bi vlada pala, DPS bi uradio sve da ponovo formira vladu i ponovo donese istu odluku za Kosovo. Sve drugo je imaginacija bazirana na željama - kaže Krivokapić.

Krivokapić je kazao da je osnovna promena u odnosima dve zemlje to što Crna Gora sada želi dobre odnose sa Srbijom, koju vidi kao svog najvažnijeg partnera, prenose Vijesti.

- Srbija je država sa kojom nas veže istorija i tradicija. Vlada koju je vodio DPS nije imala taj pogled na Srbiju, o čemu svjedoči i broj uzajamnih posjeta zvaničnika Srbije i Crne Gore. Građani naših država žele tu saradnju, a mi kao odgovorne vlade treba da slušamo šta nam poručuje narod - kazao je Krivokapić.

Podsetio je da je uputio zvaničan poziv Brnabić da poseti Crnu Goru i da njegov poziv ostaje otvoren.

Odgovor, dodaje, još nisu dobili, a ističe da bi Brnabić bila dočekana kao najrođenija i najbliža jer Crna Gora nema nikoga bližeg od Srbije.
"Premijerka je u Podgoricu donela prve vakcine, donaciju Srbije, i tada sam rekao da joj se nadamo uskoro, da je dočekamo kako nama Crnogorcima dolikuje i kako predsednik Vlade Srbije zaslužuje", naglasio je.

Na pitanje kako planira da integriše i onaj dio Crne Gore koji je protiv zbližavanja sa Srbijom, Krivokapić kaže da je godinama prethodna crnogorska vlast radila na tome da narod ubedi da je Srbija Crnoj Gori isto što i bilo koja susedna zemlja, pa čak i podgrevala tezu o velikosrpskim pretenzijama i atacima na crnogorsku državnost.

- Dok su narod trovali pričom o Srbiji, odvijala se prvobitna akumulacija kapitala u Crnoj Gori, koja je postala feud nekoliko porodica. I šta imamo danas? Nezavisnu Crnu Goru koju Srbija nije ugrozila ničim i prebogate pojedince koji su ugrozili Crnu Goru - rekao je Krivokapić.

On veruje da su građani Crne Gore "naučili lekciju" i da im više niko ne može podvaljivati priču o ugroženosti države.

Prema njegovim rečima, država može biti ugrožena ako se ne vrate tradicionalnim vrednostima, ako se ne oslobode korupcije.

- I neće biti ugrožena spolja, kao što nije bila ni do sada. Biće ugrožena iznutra, baš kao što je bila svih godina svoje nezavisnosti - dodaje Krivokapić.

Na pitanje kada bi se moglo očekivati rešenje dvojnog državljanstva, Krivokapić je rekao da je Crna Gora nasledila još ozbiljniji problem i u tom smislu navodi da imaju izvestan broj stanovnika koji u toj zemlji žive skoro tri decenije, imaju porodice, decu, plaćaju porez, a nemaju državljanstvo.

- To je pitanje koje će jako brzo doći na dnevni red jer je nedopustivo da se država na takav način odnosi prema svojim stanovnicima. Kada se uredi to pitanje, onda na red dolazi i pitanje dvojnog državljanstva - zaključio je Krivokapić.

Komentari (3)

kanidja

07.03.2021 19:43

dobro je procenio, ali i pametno rsdi. prvo treba ucvrstiti vlast i vladavinu prava, jer milov sistem samo ceka gresku da opet zajase...kada dodje vreme pricacemo o tome, kao dva brata, kako dolikuje. samo zlonamerni bi gurali Krivokapica u poteze koji bi doneli brze poene a dugorocne probleme

Zoki

08.03.2021 07:13

Ne znam zasto al imam osecaj kao da mi je ovaj covek rod rodjeni.

Marko zvaka

08.03.2021 08:07

Gospodine premijeru,ako Vam je Srbija strateski partner u buducnosti,zasto Vasi poltroni napadaju srpske firme koje rade u Cg i pokusavaju ih na sve nacine izgurati sa trzista Crne Gore,jeste vi to samo deklarativno i kad je u Vasem interesu za prijateljstvo sa Srbijom?