NOVI UDARAC MOĆNIKA NA BOSNU! Kovaks zavrnuo slavinu, Sarajevo ostavljeno na cedilu!

Bosni i Hercegovini novim planom međunarodnog mehanizma Kovaks predviđeno je manje vakcina nego što je bilo u prethodnom rasporedu koji je pravljen početkom februara, navodi portal Kliks.

Evropska unija
Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

Kovaks je danas predstavio novi raspored kojim BiH do kraja maja trebalo da dobije 108.000 vakcina AstraZeneka., a iako se u dokumentu navodi i da bi trebalo da stigne 23.400 vakcina Fajzer, one su ovde navedene "radi preglednosti" i za njih nije preciziran datum isporuke.

Važno je istaknuti, piše Kliks, da je broj vakcina namenjenih BiH manji nego onaj koji je Kovaks naveo u planu raspodele od 3. februara. Tada je za BiH planirano 153.600 vakcina AstraZeneka u prvom polugodištu 2021. godinu, a nema objašenja zbog čega je ovaj broj smanjen.

Astrazeneka
Astrazeneka, Foto: Tanjug/AP

Osim toga, naglašava portal, ove količine nedovoljne su za BiH čak i za vakcinaciju najugroženijeg stanovništva, odnosno zdravstvenih radnika i starijih građana, a pored toga nije tačno precizirano kada će ove vakcine stići, tako da, teoretski, BiH još tri meseca može biti bez vakcina iz Kovaksa.

Članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas s generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Gebrejesusom o kašnjenju u isporuci vakcina za Bosnu i Hercegovinu preko mehanizma Ujedinjenih nacija Kovaks.

Kako prenosi portal Kliks, oni su naglasili da je Bosna i Hercegovina još prošle godine ispunila sve svoje finansijske i druge utvrđene obaveze te da isto očekuje od programa Kovaks i proizvođača vakcina koji đeluju u okviru ovog programa.

Konstatovano je da Bosna i Hercegovina ispunjava sve tehničke uslove da odmah izvrši prihvat, skladištenje i distribuiranje količine od milion vakcina svih proizvođača koji deluju u okviru programa Kovaks.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi