"Kontejnerski grad" u Petrinji posle zemljotresa: Prvi stanovnici već sledeće nedelje

Stambeno-poslovno naselje koje se podiže na platou starog sajmišta u Petrinji već bi iduće sedmice trebalo da primi prve stanovnike pogođene zemljotresom

Petrinja zemljotres
Petrinja zemljotres, Foto: tanjug

Čitav mali „kontejnerski grad“ trebalo bi da bude završen za oko mesec dana, rekao je državni sekretar infrastrukture i član stožera za uklanjanje posledica zemljotresa Tomislav Mihotić.

U stambenom delu biće smešteni stanovnici Petrinje kojima će to biti privremeni dom dok im se ne osiguraju čvrsti objekti. Procenjuje se da će u 100 kontejnera privremeni krov nad glavom naći između 300 do 400 ljudi.

Izvođač radova frima Strabag u sredu je počela da priprema infrastrukturu za kompleks površine 18.200 kvadratnih metara na kojem će podignuti stambeno naselje sa sto jedinica i ekonomsku zonu koju grad Petrinja realizuje s preduzetnicima, kaže Mihotić.

Planirano je da ceo plato bude završen za dvadesetak dana, ali će prvi kontejneri biti postavljeni već za nekoliko dana.

Mihotić objašnjava da će se uređenje prostora i stvaranje uslova za život sprovoditi u fazama, pa će pre postavljanja kontejnera biti napravljena infrastruktura, što uključuje vodu, kanalizaciju, struju, a zatim i uređenje ulice i parkirališta.

Kompleks će, kad bude završen, biti kao pravi mali grad sa svim sadržajima, od pekara do frizeraja, što bi Petrinji, dok se ne završi obnova, trebalo barem donekle da omogući normalan život.

Do sada je na potresom pogođenom prostoru postavljeno 877 kontejnera, prijavljeno 46 hiljada oštećenih objekata, 25 hiljada je pregledano, a od toga skoro 3.000 ima crvenu oznaku.

BONUS VIDEO

Više o sličnim temama čitajte OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi