kardinala Josip Bozanić
printscreen/youtube
kardinala Josip Bozanić

printscreen/youtube

kardinala Josip Bozanić, Foto: printscreen/youtube

 

Portal dnevno.hr otkriva da je reč je o računima koji su u Vatikanskoj banci otvoreni u ime kardinala Josipa Bozanića, ali i pod tajnom šifrom, na kojima se nalazi nešto više od 100 miliona evra.


Tačan razlog blokade goleme svote novca koji je Bozanić deponirao na računima u Vatikanu do objave teksta na ovom hrvatskom portalu nije poznat, ali izvor portala navodi da Biskupska konferencija više nema pristup računima, kao ni upravitelji IOR-a, ali ni vatikanske službe koje komuniciraju s medijima.

Ipak, kada se sagleda cela priča o nepreglednim milionima evra koje je Bozanić u ime Hrvatske biskupske konferencije (HBK) deponirao u Vatikanu, dolazimo do neverojatne priče prepune skandala, obrata, korupcije i kriminala. Kako dnevno.hr saznaje od izvora iz samog vrha Crkve u Hrvatskoj, Bozanić je novac sa zbirnog računa HBK, na koji između ostaloga država uplaćuje svoje godišnje obveze koje ima po Vatikanskim ugovorima, u gotovini minimalno deset puta nosio u Vatikan, gde ga je deponirao na šifrovane račune kako ne bi bili povezani s njegovim imenom. Bozanić je od 2014. godine deo šesteročlanog Kardinalskog odbora Vatikanske banke.

Ta operacija prenošenja novca traje od kraja 2003., godine u kojoj je Bozanić u oktobru postao kardinal. Prema navodima dobro upućenih ljudi, Bozanić je gotovinu nosio lično, putujući u Rim avionom. Najčešće je putovao direktnom linijom iz Zagreba u Rim, sa stajanjem u Splitu kako bi se ukrcali novi putnici, a nekoliko je puta najpre sletio u Veneciju pa nastavio putovanje prema Rimu.

Dnevno tvrdi i da iznos koji je nosio sa sobom nikada nije bio manji od milion evra, a ukupna se cifra na kraju se popela na više od 100 miliona eura. Čemu služi taj novac na računima u IOR-u, odakle je došao, kao i da li je tu i novac koji dolazi od poreskih obveznika, još nije jasno.

Otkriće o 100 miliona blokiranih evra nije jedini Bozanićev skandal s IOR-om otkako je postao član Kardinalskog odbora.

Komentari (2)

sara

24.01.2020 10:55

Slika i prilika Hrvatske, Vatikana icrkvene duhovnosti!!!!.

u zatvor

24.01.2020 12:11

Korupcija ... kriminal ... i "crkva".