Radovan Karadžić
AP
Radovan Karadžić

AP

Radovan Karadžić, Foto: AP

Ratni predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, osuđen je 20. marta ove godine u Hagu na doživotnu robiju.

Milo Đukanović

AP/D. Vojinović

U konačnoj presudi je navedeno da su "zločini koje je počinio neviđenih razmera i brutalnosti". Takođe, u presudi stoji i da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Podsetimo, Karadžić je pre tri godine osuđen na 40 godina zatvora za iste zločine, a kazna je nakon žalbenog postupka preinačena i povećana na doživotnu.

Velika plaža, Crna Gora, Ulcinj, Ada Bojana

Profimedia

Danas je Radovanu Karadžiću rođendan, a bivši predsednik Republike Srpske napunio je 74 godine.

Tim povodom, oglasio se njegov rođeni brat Luka Karadžić.

- Nisam se danas čuo sa Radovanom, ali očekujem da me pozove kasnije. Razgovarali smo juče. Ni on ni ja ne pridajemo puno svojim rođendanima od trenutka kada smo počeli da dobijemo decu. A inače, naši rođendani su uvek u slavi Svetog Arhangela Mihaila, tad slavimo sve. A kako su tu deca, onda slavimo njihove rođendane, jer ipak su oni važniji. Naši rođendani više nisu tako bitni. Mogu vam samo reći da jedva čekam da ga čujem da mu čestitam, kad već ne možemo da budemo zajedno - kaže Luka Karadžić i dodaje da su i Radovan i on optimističkog stava što se tiče revizije presude.

Pročitajte još:

- Nadamo se najboljem u vezi sa revizijom presude koju očekujemo. Radovan uvek ima pozitivna razmišljanja, a najviše iz razloga što zna pravu istinu, a to je da nije kriv ni za šta. On zna da je optužnica zasnovana na lažima, da je presuda zasnovana na lažnoj optužnici i lažnim svedocima. Sve ono što je išlo Srbima u prilog tokom suđenja nije uzeto u obzir, nego je jednostavno previđeno i preskočeno i o tome se nisu ni izjašnjavali - objašnjava sagovornik.

Karadžić je stava da je sud u Hagu pokazao kako zapravo sudi.

Luka Karadžić

Masanori Josida/Alo!

Luka Karadžić, Foto: Masanori Josida/Alo!

- Sve ono što se stavljalo Radovanu na teret su mu prikačili, pa i ono što je sud ubeđen da nije uradio. Zamislite sad mehanizam koji je odlučivao po njegovoj žalbi i žalbi tužioca, koji je odbacio neke tačke optužnice navodeći da je odbrana u pravu i rekao da nema novih ili otežavajućih okolnosti. Ali mu taj isti sud podigne kaznu sa 40 godina na doživotnu. Time je sam sud rekao kakav je, kako sudi i zašto je formiran - zaključuje Luka Karadžić.

Podsetimo, uoči presude, veće Mehanizma za krivične sudove odbilo je niz žalbi Karadžića, a među njima i žalbu Karadžića na dužinu kazne.

Milo Đukanović

E-STOCK

Karadžić je nakon višegodišnjeg skrivanja uhapšen u Beogradu 21. jula 2008. godine, a devet dana kasnije izručen je Hagu i smešten u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu iz koje nikada nije pušten na privremenu slobodu.

Dok je za njim bila na snazi poternica Haškog tribunala, on se u Srbiji krio pod identitetom doktora alternativne medicine Dragana Dabića.