Beba, dečak, bolnica
Profimedia
Beba, dečak, bolnica

Profimedia

Beba, dečak, bolnica, Foto: Profimedia, ILUSTRACIJA

* Beba hospitalizovana sa prelomom

* Rendgenski snimci pokazali starije povrede

* Dete nije pitalo za majku

Dvogodišnjak iz Hrvatske koji je u subotu doveden na hitni prijem Klinike za dečje bolesti u Klaićevoj, sa povredama koje upućuju na zlostavljanje, uz sveži prelom nadlaktične kosti, ima i dva starija preloma obe podlaktice za koje su lekari, prema rendgenskim snimcima, zaključili da su nastali udaranjem ili savijanjem dečakovih ruku, i nisu nikada lečeni.

Pročitajte još:

Direktor bolnice, prof. dr Goran Roić, kaže da bolnica nema medicinsku dokumentaciju ranijih lečenja deteta, ali da se po RTG snimcima može zaključiti da su oba preloma na podlakticama sama zacelila, odnosno, da nisu medicinski sanirani.

Isto tako, na rendgenskim snimcima je vidljivo da su ti prelomi nastali u periodu od pre nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

- S obzirom na okolnosti povreda, sumnja se u fizičko zlostavljanje deteta - kazao je Roić, pa je naglasio kako su obavestili sve nadležne službe.

Lekari su uradili i kompletnu dijagnostiku detetovih trbušnih organa. Srećom, sve je u redu, i nisu otkrili nikakve unutrašnje povrede.

Dečak u ovom trenutku, kaže direktor bolnice, nije više uplašen kao prvog dana, opustio se i komunicira sa osobljem na Odeljenju traumatologije. Nije pitao za mamu, niti za bilo koga drugog, a direktor ističe da dete ne spominje šta mu se dogodilo jer je, naprosto, premalo da bi moglo dati informacije o užasima koje je preživelo.

Sa njim će sve vreme raditi bolnički psiholozi i psihijatri kako bi mu pomogli da prebrodi proživljene traume. Direktor je takođe rekao kako nema informacije da je dečakova majka došla u bolnicu da poseti sina.

Iako su povrede bile ozbiljne, uz višestruke prelome različite starosti i ožiljke za koje se sumnja da su nastali gašenjem cigareta, direktor bolnice kaže da se dečakovo stanje poboljšava.

- Dijagnostička analiza je kompletno završena i dečak je u dobrom opštem stanju - rekao je direktor bolnice o zlostavljanom dečaku čija majka radi na sezonskom poslu na obali, pa je krenula prema Zagrebu kako bi posetila dete.

Majka može u bolnicu samo u pratnji policije

Direktor Klaićeve ujedno je naglasio kako dečakova majka neće moći da dođe u posetu bez policijske pratnje. Policijska uprava zagrebačka potvrdila je kako je u toku kriminalističko istraživanje.

Kažnjavanje Zlostavljanje deteta dece

Shutterstock

Kažnjavanje dece, zlostavljanje deteta, Foto: Shutterstock, ILUSTRACIJA

Direktorka zagrebačkog Centra za socijalni rad Tatjana Brozić Perić smatra da se radi o krivičnom delu.

Iako su se sa majkom dečaka u Centru i pre susretali, nisu znali da joj treba pomoć u brizi za dete, pa joj nisu pružili ni porodično-pravnu zaštitu, ističe direktorka.