Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

Youtube/ Al Jazeera Balkans

Milo Đukanović, Foto: Youtube/ Al Jazeera Balkans

To se vidi iz faktura koje je, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dobio Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a u koje su „Vijesti“ imale uvid.

 Crna metalik, 620 konjskih snaga...

Za jedan od dva majbaha, prema dokumentaciji do koje je MANS došao, profaktura je ANB-u izdata krajem novembra 2017.

Radi se o vozilu proizvedenom 2017, od skoro 6.000 kubika i 620 konjskih snaga, sa četvoro vrata i četiri sedišta.

U profakturi se precizira i boja –  crna metalik, a cena bez PDV je 543.968,07 eura. Ukupna cena vozila sa uračunatim PDV je 647.322 eura.

U profakturi je naznačeno i da se uplata izvršava u dve rate i to polovina ukupne cene u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora, a druga u roku od 60 dana od dana isporuke i potvrde ispravnosti opreme.

Milo Đukanović

printskrin

Milo Đukanović, Foto: printskrin

Prema njegovim rečima, obe isplate su realizovane iz budžeta ANB-a, sa budžetske stavke “sredstva transporta”, ali je ta Agencija za jednu isplatu odlučila da skine oznaku tajnosti, dok se za drugu povinovala rešenju prethodne uprave iz 2015. godine i odbio pristup informacijama.

„Kada su u pitanju iznosi koje je ova institucija izdvojila za kupovinu vozila najviših državnih funkcionera, faktura do koje je došao MANS ostaje kao svedočenje jednog apsolutno bahatog odnosa prema novcu građana. Ono što i dalje ostaje kao neodgovoreno pitanje je ko je napravio procenu da je ova kupovina bila neophodna i opravdana i da li smo zaista morali da damo preko milion evra za dva službena vozila“, poručio je Milovac.

Idu na doboš

Vlada je nedavno usvojila predlog za pokretanje postupka prodaje dva vozila mercedes maybach koji su u državnom vlasništvu.

“Sredstva od prodaje ovih vozila biće uplaćena u budžet Crne Gore, a koristiće se za pomoć ugroženim građanima i za unapređenje socijalne pravde u državi”, naveo je premijer Zdravko Krivokapić.

On je u video-poruci naveo da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja zaduženo da angažuje procenitelja koji će proceniti vrednost vozila, kao i da oformi komisiju za prodaju vozila do naredne redovne sednice Vlade.

Premijer je pojasnio da će nakon toga biti objavljen međunarodni javni poziv za učešće na javnom nadmetanju.

“Javni poziv će trajati osam dana, a nakon toga će biti organizovana javna aukcija na kojoj će javno i transparentno biti izabran najbolji ponuđač”, najavio je ranije Krivokapić.

Pročitajte još: