Jezivo mali odziv u Hrvatskoj

Završeni izbori u Hrvatskoj

Izbori u Hrvatskoj
Izbori u Hrvatskoj, Foto: Tanjug/AP

Do 16:30 časova na izborima u Hrvatskoj izašlo je 34 odsto birača što znači da do 19h neće izaći preko 43 odsto građana.

To znači da je na upravo završenim izborima u Srbiji Vučić dobio u apsolutnim brojevima više glasova nego sve stranke u Hrvatskoj zajedno.

Pravo glasa na izborima u Hrvatskoj ima 3,86 miliona birača, koji će u Hrvatskoj i inostranstvu glasati na oko 7.000 biračkih mesta. Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prve nezvanične rezltate Državno izborno povereništvo (DiP) će početi da objavljuje od 21 sat.

Izbore prati gotovo 8.700 posmatrača, a na sprovođenju izbora bilo je angažovano oko 75.000 ljudi.

Izbori u Hrvatskoj
Izbori u Hrvatskoj, Foto: Tanjug/AP

Srpska manjina ima zagarantovana tri poslanička mandata, a kandidati su iz SDS S i DS S.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata.

U 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj bira se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika.

Na izbornim listama su 41 odsto žene, a prosečna starost kandidata je 48,6 godina.

HDZ je ubedljivo pobedio na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj,  javljaju hrvatski mediji.

Pre skoro 15 dana održani su izbori i u Srbiji, ali je izlaznost bila veća nego u Hrvatskoj, iako je na delu bila “bojkot kampanja” i mnogi politički igrači apelovali su da se na izbore ne izlazi.

Ipak, očigledno je da građani Srbije imaju mnogo više poverenja u srpske institucije i Vladu, nego što to imaju građani Hrvatske. Niska izlaznost i krah izbornog procesa u Hrvatskoj jasan je pokazatelj da je demokratija u Srbiji na mnogo višem nivou, nego što je to slučaj u ovoj članici Evropske unije. Iako su mnogi evroparlamentarci pokušali da umanje validnost izbora u Srbiji, a prednjačila je Tanja Fajon, podaci koji stižu iz Hrvatske pokazuju koliko demokratije ima unutar pojedinih članica EU, kao i šta građani stvarno misle o njihovim institucijama. Tanji Fajon i lideru bojkotaša Draganu Đilasu smetalo je srpskih 50 odsto izlaznosti, ali građani Srbije jasno su pokazali da ne sumnjaju u Srbiju, srpsku Vladu i zvanične institucije.

Đilasov bojkot je uspeo, ali u Hrvatskoj!

Takođe, ostaje pitanje šta će sada reći Tanja Fajon koja je izabrana u Evropski parlament na izborima sa izlaznošću od 28 odsto.

Hoće li na ovu izlaznost osporiti i legitimitet izbora u Hrvatskoj kao što je na besraman način pokušala da ospori izlaznost u Srbiji koja je iznosila preko 50 odsto, a samo zato što je SNS odneo ubedljivu pobedu!

 

 

Povezane vesti

UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi