prijedor, poplave
prijedor24 NE ONLINE
prijedor, poplave

prijedor24 NE ONLINE

prijedor, poplave, Foto: prijedor24 NE ONLINE

 

Stravično nevreme koje je u prethodna dva dana zahvatilo region napravilo je ozbiljne probleme. U Prijedoru je poplavljeno više stotina kuća, mnogi putevi u BiH su neprohodni, dok je olujni vetar u Zagrebu nosio sve pred sobom.

CIKLON UDARIO NA REPUBLIKU SRPSKU Izlile se bujične i podzemne vode, najteža situacija u Prijedoru, poplavljeno šest naselja

U noći između nedelje i ponedeljka udari vetra u Zagrebu išli su i do 70 kilometara na čas. Vetar je čupao drveće, semafore i odnosio krovove sa kuća, a nadležni su apelovali na građane da ne napuštaju svoje domove bez preke potrebe. Ništa bolje nije bilo ni u drugim delovima Hrvatske, u Karlovcu su letela stabla, a u Istri su obilne kiše stvorile bujice.

prijedor, poplave

prijedor24 NE ONLINE

prijedor, poplave, Foto: prijedor24 NE ONLINE

 

U BiH je situacija još dramatičnija. Stotine stambenih i privrednih objekata poplavljeno je uz rečne tokove na krajnjem severu zemlje. Najviše štete juče je registrovano na području Prijedora, gde su se izlile reke Miloševica i Puharska. Poplavljeno je oko 200 kuća, a voda je presekla i puteve. Pojedina domaćinstva su evakuisana, a građani brinu samo kako da sačuvaju imovinu.

Zagreb. nevreme,

Tanjug

Zagreb. nevreme, , Foto: Tanjug

 

Puharska je za samo 20 minuta poplavila kuću Ališića.

- Uništena je kompletna dečja soba, špajz, voda je podigla zamrzivač i uništila sve stvari u prizemlju. Ne znamo da li će išta od tehnike da radi. Uspeli smo samo dvosed i trosed da podignemo, sve ostalo je bilo u vodi - očajni su Ališići.

 

Meštani širom BiH strahuju od novih padavina i očekuju da će situacija biti sve gora.

Meteorolozi su najavili da će kiša liti sve do 16. maja.

Voda požutela

Padavine su u Bihaću uzrokovale zamućenje vode na svim izvorištima, pa tako građanima na česmama teče žuta voda. Iz „Vodovoda“ su apelovali da građani do daljeg prokuvaju vodu pre upotrebe.


I SAD na udaru

Snažni pljuskovi pogodili su gradove Nju Orleans i Hjuston u američkim saveznim državama Luizijana i Teksas i izazvali poplave. U Teksasu su zatvorene brojne škole, hiljade domaćinstava ostalo je bez struje, dok su sa aerodroma otkazane desetine letova.