Republika Srpska
Profimedia
Republika Srpska

Profimedia

Republika Srpska, Foto: Profimedia

Iz SDA navode da će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva Republike Srpske sa Ustavom BiH na osnovu važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

Pročitajte još:

U toj stranci smatraju da je „vezivanje imena bilo čega u multietničkoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegovanosti, u suprotnosti sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH“, prenela je Srna.

Košarac: Suluda najaa SDA o promeni imena RS

Staša Košarac, član Predsedništva vladajuće SNSD u Republici Srpskoj i zastupnik te stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, osudio je i ocenio suludom današnju najavu SDA da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republike Srpske.

Preporučujemo:

"Reč je o suludoj inicijativi, koja neće proći, jer je RS trajna kategorija. Potpuno je jasno da je na sceni politička igra, koja je vrlo zabrinjavajuća i osuđujuća. Republika Srpska je neupitna i nitko je ne može ukinut", rekao je Košarac, prenelo je portal srpskainfo.

Dodaje da je iznenađen ovom inicijativom, jer na jučerašnjem sastanku predstavnika SDA i SNSD niko iz te stranke nije spomenuo da imaju u planu pokretanje procedure za ukidanje naziva Republike Srpske.

"Kazali su da su za dosledno poštovanje Dejtona, a onda drugi dan najavljuju nešto ovako suludo. To samo pokazuje njihovo pravo lice", zaključio je Košarac.