Hrvati provociraju Srbe
Srbi.hr
Hrvati provociraju Srbe

Srbi.hr

Hrvati provociraju Srbe , Foto: Srbi.hr

 

Na imanju Srbina Bogoljuba Popovića u selu Čista Mala u Dalmaciji ispisan je grafit „Četnik, seli se“ i ustaško slovo „U“, kako bi se zaplašili Srbi i naterali da napuste svoje imanje. Ova praksa u Hrvatskoj, da se proteruju Srbi, koji su se vratili na svoja vekovna ognjišta, ponavlja se već više od dve decenije.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Zatim je ovog vikenda osvanuo preteći grafit, u selu Čista Mala, koji je prva uočila Bogoljubova supruga Boja Popović, koja je zbog straha za svoju sigurnost, s obzirom da je sama boravila u kući, napustila porodično imanje i otišla sinovima u Banjaluku.

Kako ističe njen sin Goran, i ranije neprijatnosti koje su imali nisu ih odvratili od želje da obnove kuću i imanje u Hrvatskoj.

– Prvih godina nakon povratka, majku je vozač izbacio iz autobusa kojim je putovala uz selo. Reči koje su joj i tada upućene, jasno su ukazivale da se radi o nacionalnoj mržnji i netrpeljivosti. I tada sam prijavio slučaj svima za koje sam smatrao da trebaju biti upućeni šta se dešava. Nedugo potom dobio sam odgovor od nadležnog autoprevoznika da to nije bio jedini slučaj žalbe ljudi iz istih razloga.

 

- Iako je za to bio odgovoran jedan čovek, vozač, smatrao sam da firma koju predstavlja mora reagovati zbog kršenja najosnovnijih ljudskih prava. Reagovali su i slična situacija se više nikada nije ponovila. Naprotiv. To nas je, na neki način, ponovo ohrabrilo da verujemo u slobodu i slobodnu državu, te smo obnovili porodičnu kuću, imanje, zasadili vinograde i masline, počeli ulagati u poljoprivredu i razmišljali o razvoju turizma u tom, danas, gotovo pustom selu iz kojeg smo otišli pre više od dve decenije i ne svojom voljom – istakao je Goran za portal "Srbi.hr"

On je dodao da zbog ovog incidenta neće proslaviti Božić porodično okupljeni na imanju jer je njegova majka još uvek u strahu iako je ovaj slučaj prijavljen policiji.

Čista Mala, Dalmacija

Google maps

Čista Mala, Dalmacija, Foto: Google maps

 

Da podsetimo, pre mesec dana srpskoj povratničkoj porodici Babić u mestu Biljane Donje kod Zadra nepoznate osobe posekle su u toku noći sekirama više od 100 stabala maslina. Ovo je inače bio jedini izvor prihoda porodici Babić, koja se na porodično imanje vratila posle rata i od tada nemaju mira.

- Vratili smo se ovde 2006. godine i počeli raditi ono od čega smo živeli do rata. Sve što smo imali svojim smo rukama i radom stekli. Tada smo posadili trešnje, smokve, bademe, masline. U čađavoj smo prostoriji živeli, ali smo nabavili mehanizaciju za rad. Dana nismo radili nigde drugo nego na njivi, i zato je ovo za nas težak udarac. Ovo je moje ognjište, ja sam ovde pedeset i sedam godina. Ovde sam se udala, decu porodila, muž mi je ovde sahranjen i ja nigde odavde neću, a da se čovek uplaši nakon svega, uplaši, pa ne može ti biti svejedno - ispričala je udovica Milica Babić za portal "Srbi.hr".

I ovaj slučaj je uredno prijavljen policiji, ali bez rezultata.

Do pre neki dan je i u Zadru na jednoj zgradi pisalo "Ubi Srbina", a slični slučajevi su zabeleženi i u Šibeniku kao i u mnogim drugim mestima.

 

Verbalne pretnje i uvrede, fizički napadi i javni skupovi u kojima se poziva na progon, revizija istorije i rehabilitacija ustaštva, medijska tortura i policijsko nečinjenje još uvek utiču na položaj srpske manjine u Hrvatskoj, a interesantno da prema evidenciji u biltenu Srpskog narodnog veća „Istorijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima“ vidi se da se iz godine u godinu ovakvi slučajevi povećavaju pa ih je u 2017. godini zabeleženo čak 393.

 

Tagovi

Komentari (5)

Budimir

24.12.2018 20:24

Šta ti je EU čudo jedno!

jura

24.12.2018 21:28

Kako se ponašate u cijeloj regiji tako vam i je, neka vas vučić zaposli u srbiji u vaše fabrike, šta će te u genocidnoj HR.

pera rogonja

25.12.2018 08:18

Srbenda sam do smrti ali me nerviraju novinari koji srbe iz Hrvatske i Kosova predstavljaku kao zrtve.Smucilo mi se od tih srba kojima nesto stalno nije dobro.Mnogim srbima koji se nalaze u mom kraju nije dobro pa im porucujem ako vam se ne svidja idite gde vam je dobro.Raspade se Jugoslavija od svilenih Srba.Ponasaj se po normama stanovnistva i niko nece da vas dira.Samo kukanje.

Miki

25.12.2018 12:23

Sve Srbe na vrbe!!Jebaćemo vam četnićku mater!!

Deny

25.12.2018 18:17

A hrvati opusteno na vikend u bg,zurke ludilo i to. Njihove pevacice i pevaci postadose zvezde i najslusaniji u Srbiji. Valjda volimo da u svojoj kuci ugostimo one koji nas iz svoje kuce izbacuju.