Milo Đukanović
EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

EPA/Boris Pejović

Milo Đukanović, Foto: EPA/Boris Pejović

Sumnja se da su porodica Đukanović i njen italijanski saveznik Silvio Berluskoni najviše zaradili od sporazuma italijanske kompanije A2A i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Bivši premijer Italije je imao kontroverzna prijateljstva u inostranstvu, a u Crnoj Gori je to bio upravo predsednik Milo Đukanović, piše italijanska asocijacija istraživačkih novinara IRPI i ističe da Đukanović, "otac-gazda male balkanske države, rizikuje fotelju kao nikada do sada".

Pročitajte još:

- Slučaj koji rizikuje da ga potopi mogao bi da ispiše i deo nedavne italijanske istorije. Već više od mesec dana u glavnom gradu Podgorici na hiljade demonstranata izlazi na trg protiv “Mila lopova”. Protest je podigao preduzetnik Duško Knežević, nekada u srdačnim odnosima sa predsednikom - kaže se u tekstu.

Kako se ističe, ključna godina za odnose Crne Gore i Italije je bila 2009, kada je na vlasti bio Berluskoni i kada su njegovi susreti sa Đukanovićem bili česti.

Silvio Berluskoni

Profimedia

Silvio Berluskoni, Foto: Profimedia

- Berluskoni je u Podgorici, gde se osećao kao kod kuće, obećao da će Italija postati prvi energetski partner zemlje i u martu je poslao u glavni grad Crne Gore delegaciju od 60 preduzetnika, u pratnji ministarke turizma Mikele Vitorije Brambile, podsekretara za trgovinu Adolfa Ursa i vernog diplomatskog savetnika Valentina Valentinija.

Preporučujemo još:

Turneja je dala svoje plodove, krajem aprila A2A komunalno-energetsko preduzeće koje kontrolišu opštine Breša i Milano, dobilo je 15 odsto akcija EPCG, crnogorske nacionalne kompanije za električnu energiju. U septembru je udeo postao 43,7 odsto, na tenderu koji su osporili ostali njegovi učesnici, navodi se u tekstu.