Incko tražio vojnu intervenciju i sankcije, a sada preti i vređa!
alo.rs
Valentin Incko
Valentin Incko, Foto: Tanjug

Ali "robusna politika" koju on priziva, veći angažman Nemačke i, kako kaže, "dobitna kombinacija" Bajden-Merkelova, teško da nagoveštava kretanje stvari u tom pravcu.

Predsednik Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH dr Nenad Stevandić kaže nam da bi najbolje bilo da Incko napusti BiH bez vređanja Republike Srpske.

- Kako mu se bliži kraj u BiH, Incko je počeo sve jače da galami i proziva RS. Sve je to radio 12 godina, a pogotovo je pojačao poslednje dve. To mu ne treba. Neka ide bez buke - kaže Stevandić.

On ističe da će Incko ostati upamćen kao visoki predstavnik koji je radio samo u korist Bošnjaka, nažalost kao i mnogi drugi. Ponašao se, dodaje, kao da je 51 odsto BiH, gde su Bošnjaci, u stvari cela BiH, a da Republika Srpska kao ustavna i dejtonska kategorija, i ne postoji, odnosno da postoji kada treba neko da se vređa.

- Poruka Incka da će o sudbini BiH odlučivati osovina Bajden-Brisel-Berlin je želja bošnjačke politike koju je još jednom ponovio Incko. Čisto da se zna za koga je radio sve ove godine. Celokupan mandat je proveo da dobija aplauze u Sarajevu, a na štetu Republike Srpske - kaže Stevandić.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je, što se tiče visokih predstavnika, stav RS jasan - nama ne treba ni ovaj stari ni neki novi visoki predstavnik.

- Neki će reći da je visoki predstavnik dejtonska kategorija. To je tačno, ali je tačno i to da su visoki predstavnici uzurpirali sebi mnogobrojna ovlašćenja koja im nije dao Dejtonski sporazum. Tačno je i to da su visoki predstavnici, umesto da rade u skladu sa svojim mandatom i doprinose izgradnji boljih unutrašnjih odnosa u BiH, uporno rušili bilo kakav dogovor između njenih konstitutivnih naroda, svrstavajući se na stranu jednih, a radeći protiv drugih - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se to sve radilo pod plaštom pravljenja neke, kako je rekla, kobajagi funkcionalne države, a ona je sve gora upravo zahvaljujući visokim predstavnicima:

- U suštini, namera je da se uruši koncept entiteta, prvenstveno ustavna snaga Republike Srpske u kojoj je dominantan srpski narod, ali i da se dodatno uruši pozicija hrvatskog naroda i spreči da raspolaže političkim pravima kolektiviteta. Ako Evropska unija zagovara stav da je u BiH neophodan visoki predstavnik, onda je to jasan pokazatelj da ni oni sami ne veruju u evropsku perspektivu BiH.

Za dvanaest godina, Incko je napravio niz kardinalnih grešaka. U više navrata iznosio je uvrede na račun Republike Srpske, a najviše je odjeknula ona kada je Dan RS 9. januar, uporedio sa danom osnivanja Nezavisne Države Hrvatske. Takođe je i prizivao intervenciju vojnih sila protiv RS. U više navrata pretio je sankcijama političarima RS zbog negiranja BiH, kao i ukoliko se održi referendum o Danu Republike, koji je, ipak, održan.

GLAVNA META BIO MU DODIK

ZA svog mandata, Incko je nametnuo odluku o osnivanju kompanije "Elektroprenos BiH" i pokušao da se čitav sektor energetike oduzme RS i prebaci na nivo BiH, ali to nije uspeo. Produžio je mandat stranih sudija i tužilaca u BiH, što je RS odbacila. Pre nekoliko meseci poručio je da će nametnuti zakon prema kojem će biti kažnjeni svi oni koji negiraju genocid u Srebrenici.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (3)

Драган

28.12.2020 09:54

Рз-србомрз

Sara

28.12.2020 15:20

Ograničeni EU birokrata, slugeranja i prosti izvršilac tuđih interesa...

KIKI

29.12.2020 00:41

DOCI CE KAO BOLJI TESKO NAMA SA OVIM NOVIM NEMCEM .