Milo Đukanović
Associated Press
Milo Đukanović

Associated Press

Milo Đukanović, Foto: Associated Press

Govor tela predsednika Crne Gore i lidera Demokratske partije socijalista (DPS), Mila Đukanovića, na konferenciji za medije na kojoj je prvi put javno odgovarao na pitanja o aferi čiji je akter, pokazuje da je pod stresom, uplašen, ljut i da mu se "baš i ne može verovati".

To pokazuje analiza hrvatske konsultantkinje i stručnjaka za poslovnu komunikaciju i lični razvoj Ljiljane Buhač.

- Koliko god se trudio da u opširnim odgovorima ostavi utisak da vlada situacijom, govor tela je pokazao nešto drugo. Videli smo jednog vrlo nervoznog u znoju okupanog, agresivnog, ljutog, razočaranog predsednika, a na licu smo mogli iščitati strah. Jednostavno, videli smo predsednika koji puca po svim šavovima - kazala je Buhač.

Pročitajte još:

Buhač, koja je kroz svoj rad analizirala i tamošnje političare Iva Sanadera, Jadranku Kosor i druge, navodi da Đukanović na konferenciji za medije nije odigrao uverljivu ulogu i "nije nas uverio u ono što je kazao".

- Govor tela predsednika slao je neverbalne signale koji ukazuju da se baš ne oseća dobro i da mu nije ugodno u situaciji u kojoj se našao. Na to su upućivali signali kao što je cupkanje na mestu, nekontrolisano i nervozno gledanje po dvorani, ljuljanje, pa facijalno pokazivanje otvorene ljutnje i agresije. Čak i namešten "lažni" osmeh nije mogao da otopi taj utisak - kazala je Buhač.

Preporučujemo još:

Neverodostojan i neuverljiv nastup Đukanovića su, kako je pojasnila, otkrile izgovorene reči i telo koji nisu govorili istim jezikom:

- Nesklad izrečenog i pokreta možemo iščitati kroz signale kao što su plitko disanje, uzdisanje, te odgovaranje na pitanja u jednom dahu, što ukazuje na visok nivo stresa, te poruka da želi što pre da izađe iz ove situacije.

Često Đukanovićevo sleganje ramenima, propraćeno pokretom s izloženim dlanovima i podizanjem obrva, pojašnjava Buhač, "ukazuje da baš i ne zna ili ne razume o čemu govori i da ne želi da kaže sve što zna".

Buhač je pojasnila da neverodostojan i neuverljiv nastup Đukanovića otkrivaju i učestala dodirivanja lica - uveta, nosa, obraza i lickanje usana, znojenje i brisanje znoja prvo rukom, a kod povećanog stresa i maramicom.

Trljanje čela, pojašnjava Buhač, ukazuje da se osoba bori s nečim i da je uznemirena, dok ukočena vilica upućuje na napetost.

- Sve to ukazuje da mu baš ne moramo verovati, da rasteže istinu, jednostavno znak pitanja za izrečeno, i da se suzdržava od "bujice reči". Upućuje na nervozu, razdražljivost i zabrinutost. To nam je još podebljao neverbalni signal čestog gledanja u nebo prilikom odgovaranja na pitanja, što ukazuje da smišlja šta će reći i kao da traži pomoć za to od svevišnjeg - kazala je Buhač.

Milo Đukanović

youtube printscreen

Milo Đukanović, Foto: youtube printscreen

Da je Đukanović u konfliktnom stanju, moglo se prepoznati po prepletenim prstima: "Obuzdavao je negativan stav. Univerzalni znak za zabrinutost". Buhač je je kazala da se crnogorskom predsedniku može priznati da zna kako se kupuje vreme pomoću odgovora.

- Primenio je metodu dugog pričanja bez jasnih odgovora na postavljena pitanja, više je propovedao i davao lekcije. Pokazivao je i moć u poduci novinara kako bi trebalo da koriste istraživačko novinarstvo - zaključila je Buhač.

Predsednikovi agresivni gestovi, napad dlanovima – dlanovi prema dole koji seku vazduh su, kako je ocenila Buhač, izraz ljutnje i poruka "ne želim više o tome da pričam".

Đukanović je pokazivao i znakove pretnje – podizanje kažiprsta obe ruke, što, kako pojašnjava Buhač, šalje poruku: "Samo se usudite da mislite drugačije, ja sam još uvek ovde autoritet".

- Vidljiva je nemoć što ne može da vodi igru kako on želi. Ozbiljnim izrazom lica, pretećim gestovima i kritičnim tonom glasa želeo da disciplinuje prisutne - ocenila je Buhač.