Ibro Ćufurović
screenshoot
Ibro Ćufurović

screenshoot

Ibro Ćufurović, Foto: screenshoot

Dvojica BiH državljana koja su se borila u okviru terorističke organizacije Islamska država u Siriji do kraja marta bi trebalo da budu vraćeni u Bosnu i Hercegovinu, potvrdio je ministar sigurnosti Dragan Mektić.

PROČITAJ JOŠ:

Reč je o Ibri Ćufuroviću iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše i Abdullahu Arminu Čurtu koji je pretio reisu Kavazoviću i hafizima Dževadu Gološu i Izetu Hadžiću, predstavniku selefijske zajednice u Ošvama.

Obojica se nalaze u kampu Roj u Siriji gde su završili kao kurdski zarobljenici i pod nadzorom su SAD.

Prema rečima ministra Mektića, proces utvrđivanja identiteta je završen, a po preuzimanju biće predati Sudu i Tužilaštvu BiH na postupanje.

ISIS

profimedija

ISIS, Foto: profimedija

Dok o Čurtu nema mnogo informacija, za Ćufurovića se zna da je u Siriju otišao 2013. godine, nakon što je postao punoletan. Ranije je čuvao ovce kod Bilala Bosnića koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam. Sumnja se da ga je on radikalizovao i pomogao mu da ode u Siriju. Tamo se oženio i dobio dvoje dece.

Njih dvojica se terete za terorizam i ilegalno priključivanje ekstremističkim grupama. Pretpostavlja se da u Siriji ima još BiH državljana koji su se borili za ID.

PREPORUČUJEMO:

Na crvenoj Interpolovoj poternici se, osim Ćufurovića nalazi još 11 muškaraca iz BiH koji se terete za terorizam. Prema dostupnim, ali nepotvrđenim informacijama, u Siriju i Irak je iz BiH otišlo 240 osoba i oko 80 dece.

Stroga tajnost

Oni će u Sarajevo stići posebnim avionom vazdušnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, nakon čega će ih na Međunarodnom aerodromu preuzeti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Na Sarajevskom aerodromu uvedena je puna pripravnost.

- Mi smo samo obavešteni da budemo spremni. Više podataka nismo dobili. Sve se vodi u strogoj tajnosti - kažu izvori sarajevskih medija upoznati sa korespondencijom između američkih snaga u Damasku i BiH policijskih agencija.

Prema informacijama do kojih su mediji iz BiH došli, s obzirom na to da je reč o osobama sa poternica i koje traži Sud BiH, oni će odmah biti prebačeni u Pritvorsku jedinicu Suda BiH u Sarajevu, nakon čega će Tužilaštvo tražiti da im se odredi pritvor.