Franjo Tuđman
EPA/Anja Niedringhaus
Franjo Tuđman

EPA/Anja Niedringhaus

Franjo Tuđman, Foto: EPA/Anja Niedringhaus

Prvo međunarodno priznanje stiglo je 15. decembra 1992. godine sa Islanda, a istog dana priznala je i Nemačka.

Formalno Hrvatsku još nije priznalo osam velikih država: Burundi, Butan, Južni Sudan, Liberija, Niger, Somalija, Centralnoafrička Republika i Tonga.

U večeri priznanja 1992. prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman je u govoru naciji poručio: "Današnji dan - 15. januara 1992. - biće zlatnim slovima uklesan u celu 14 vekova dugu istoriju hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana".

Svojim saradnicima je poručio:

"Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države", prenela je Hina Tuđmanove reči,

Hrvatska je 22. maja 1992. postala članica Ujedinjenih nacija, a 1. jula 2013. i 28. članica EU.

Na današnji dan 1998. završena je i mirna reintegracija kojom je u ustavno-pravni poredak Hrvatske vraćeno područje istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, poznato kao hrvatsko Podunavlje.

Hrvatska zastava

EPA/ ATTILA KISBENEDEK

Hrvatska zastava , Foto: EPA/ ATTILA KISBENEDEK

Hina podseća da su potpisivanju tog sporazuma prethodile dve vojno policijske akcije, "Bljesak" u Zapadnoj Slavoniji i "Oluja" u Krajini.

U tim dvema operacijama iz Hrvatske je proterano više stotina hiljada Srba, dok su hiljade njih poginuli ili se i dalje vode kao nestali.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Komandant 1001

16.01.2021 11:07

......a sada zasučimo rukave pa lepo u pljačke....hoću u Hrvatskoj 200 bogatih familija.....ostali, stoka sitnih zuba....reči su Sranje Tuđega !