Hrvatsko nebo biće prepušteno na čuvanje jednoj od susednih zemalja

Alo.rs/ Novosti/ M. I. | vesti 2020-02-11 09:48:20 2020-02-11 09:48:20

Od dugo očekivane kupovine borbenih aviona koji bi čuvali hrvatsko nebo nema ništa, pa će Zagreb zatražiti pomoć jedne od susednih zemalja da preuzme tu ulogu.

Shutterstock

Nakon fijaska s kupovinom izraelskih aviona, sa čime se nisu složili Amerikanci, hrvatska vlada počela je novi proces nabavke borbene eskadrile, ali bez mnogo uspeha. Tako je ministar odbrane potvrdio da ova vlada, koja ima mandat do jeseni, neće potpisati nove ugovore, niti je realno da to bude urađeno u dogledno vreme.

Hrvatska nema novca za nabavku najnovih aviona koje nude Amerikanci, a kada je reč o polovnim avionima, javljaju se mnogobrojn problemi. U cenu treba ukalkulisati obuku pilota i nabavku rezervnih delova, pa u završnici to može biti i skuplje od novih aviona.

Najviše su nezadovoljni pripadnici ratnog vazduhoplovstva, svesni toga da će sadašnje avione "mig 21" moći da koriste najduže još tri godine.

Problem je i to što niko u ovom času ne zna koliko je novca moguće izdvojiti iz budžeta za avione, a kako slede izbori, vlada je zaključila da bi ubrzanim procesom mogla sebi da nanese više štete nego koristi.

Za sastavljanje ponude ionako je potrebno nekoliko meseci, a nakon lošeg iskustva sa Izraelcima ovog puta ništa neće biti prepušteno slučaju. Buduća nabavka će zavisiti od stanja u budžetu, pa je pitanje da li će uopšte novi avioni stići do 2023. godine, kada "migovi" odlaze u penziju.

A ako se to ne dogodi, što je u ovom času najizvesnije, hrvatsko nebo biće prepušteno čuvanju jednoj od susednih zemalja koja ima kapacitete za to, najverovatnije Italiji. I do sada je saradnja sa Italijanima bila zadovoljavajuća, a vojni stručnjaci tvrde da je to i jeftinija varijanta od nabavke novih aviona.

Expand player
Pogledajte više