Hrvatsska policija
Tanjug/ Dario Grizelj
Hrvatsska policija

Tanjug/ Dario Grizelj

Hrvatsska policija, Foto: Tanjug/ Dario Grizelj

Ovu stravičnu rečenicu je izrekao hrvatski policajac meštanima gradića Vrbnik na ostrvu Krku, posle sukoba na tradicionalnom karnevalu, kada je bez ikakvog povoda razbio mladiću čašu na glavi. Sa više šavova na glavi mladić čeka epilog policijske istrage, iako je prijava za kršenje reda i mira podneta i protiv njega.

Pročitajte još:

Navodno su bili alkoholisani, pokazivali su policijske značke, a onda je došlo i do tuče. I u policiji u mestu Krk potvrđuju da je njihov policajac koji nije bio na dužnosti učestvovao u incidentu, a policijska istraga treba da utvrdi koji su razlozi brutalnog napada na mladiće i kako je uopšte moguće da jedan policajac izrekne pretnje poput one da će "Srbima zapaliti grad".

Preporučujemo i ovo:

Ona druga pretnja "da će se policajci vratiti" realizovana je već početkom sedmice kada su policijske patrole iz Krka zaista došle do Vrbnika i počele da kažnjavaju vozače, legitimišu meštane, što je izazvalo revolt građana koji su na društvenim mrežama poručili: "Uzorne li hrvatske policije!" Epilog ovog tužnog događaja je da su meštani Vrbnika odlučili da ne organizuju završne karnevalske svečanosti koje inače okupe i veliki broj turista.

Za Vrbnik se, inače, veže i priča da su partizani zarobili 19 Srba iz Vrbnika koji su proglašeni četnicima i ubijeni, a njihova tela bačena u jame u brdima iznad Crikvenice. Kasnije su istraživanja potvrdila da to nisu bili pripadnici četničkog pokreta, već lokalno stanovništvo, Srbi koji su se bavili poljoprivredom i koji su nedužni stradali posle kapitulacije Italije. Tako je Vrbnik pratila fama, a očito se to vuče do danas, da je "četničko mesto", što istoričari negiraju.

UKUPNO SEDMORO SRBA

U samom Vrbniku, inače rodnom mestu zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, među 950 stanovnika je sedmoro Srba, dvojica Nemaca, po jedan Mađar i Italijan, 25 Bošnjaka, a svi ostali su Hrvati. Na celom ostrvu Krk živi svega 500 Srba.