"KAKVO GNUSNO REVIDIRANJE ISTORIJE" Hrvatska serija po kojoj su Srbi planirali da pobiju trećinu Hrvata u NDH, a koliko je promašena POKAZUJU OVE GREŠKE

Užas!

Hrvatska serija, Foto: Printscreen

* Hrvatska radiotelevizija ponovo emituje dokumentarno igranu seriju "Tito"

* Ova serija predstavlja prekrajanje istorije

* Čak je hrvatski "Jutarnji list", zbog grešaka žestoko kritikovao ovu seriju

Hrvatska radiotelevizija ponovo emituje dokumentarno igranu seriju "Tito", kontroverznog režisera Antuna Vrdoljka, koja je izazvala salve kritika zbog istorijskih neistina.

Tako je navodno, prema ovoj seriji, Dragoljub Draža Mihailović imao plan da u vreme nemačke okupacije "pobije trećinu Hrvata".

BIVŠI KOMANDANT NATO GENERAL HODŽIS BRUTALNO NAPAO SPC Pravoslavlje je glavna pretnja za CRNU GORU! Rusija preko pravoslavne crkve destabilizuje region NJIH treba ŠTO PRE zaustaviti!

On je taj plan, kako je predstavljeno u seriji koja bi trebalo da bude potkrepljena istorijskim činjenicama, otkrio Josipu Brozu Titu, kada je ovaj navodno došao u Dražin štab prerušen u ruskog oficira.

To se vidi u jednoj sceni u kojoj Tito razgovara sa Alojzijem Stepincem, hrvatskim kardinalom koga hrvatska katolička crkva želi da proglasi svecem, uprkos brojnim dokazima da je umešan u zločine NDH.

- Treba zadovoljiti pravdu za ove najteže slučajeve. Zločinci moraju biti kažnjeni, i srpski, ali bogami i ovi naši hrvatski - kaže Tito.

Stepinac mu je na to odgovorio kako treba da "što više oprašta, jer inače neće biti kraja odmazdi".

Međutim, onda sledi Titovo "poveravanje" Stepincu, za koje "malo ko zna".

- Ispričaću Vam nešto, za šta malo ko zna. Za vreme rata ja sam došao preobučen u ruskog pukovnika u štab Draže Mihailovića. I on je zbilja mislio da razgovara sa ruskim oficirom. Otkrio mi je plan koji je smislio za Hrvate: jednu trećinu pobiti, jednu trećinu isterati, a jednu trećinu podložiti (potčiniti). Ja sam samo slušao, tobože odobravao, a na izlasku kažem sam sebi: E bogami, Draža, nećeš! Nećeš, bogami! - kaže u seriji Tito.

Josip Broz Tito, Foto: Arhiva Alo

Nije jasno na osnovu kojih navodnih podataka je snimljena ovakva scena. Ne postoje dokazi koji bi potkrepili ovu tvrdnju koju je Vrdoljak smestio u Titova usta, a koja optužuje Srbe da su planirali da počine genocid za vreme Drugog svetskog rata u Hrvatskoj, dok sa druge strane postoji ogromna količina dokaza o tome da je NDH počinila teške ratne zločine ne samo prema Srbima, već i Jevrejima, Romima, pa i Hrvatima koji se nisu slagali sa ustaškom ideologijom.

Osim toga i sama priča o tome kako se Tito "prerušio" i da ga Draža Mihailović nije prepoznao, ne pije vodu.

Na Tviteru se takođe mogu pronaći negativni komentari na kontroverznu seriju koja se nakon devet godina od premijere reprizira na HRT-u.

- Kakvo gnusno revidiranje istorije u Vrdoljakovoj seriji "Tito". Zaboravio si, izgleda, da je ovo ipak bio Budakov recept za Srbe u NDH. Sram te bilo... - napisao je jedan od korisnika Tvitera.

- I da razbijemo falsifikat do kraja: Prvi i jedini susret Broza i Mihailovića se desio u oktobru 1941. u Brajićima kod Gornjeg Milanovca. I prosto nije moguće da je ovaj dolazio ponovo, preprušen u sovjetskog oficira, jer bi ga prepoznali - dodaje isti "tviteraš".

Još neki korisnici te društvene mreže sasuli su salve kritika na račun serije.

- Nije zaboravio. To nije dokumentarni, nego propagandni film. I nije to Budakov recept, nego državna politika Pavelićeve Hrvatske koju je u delu "1/3 proterati" dosledno sproveo Tuđman (1/3 u odnosu na broj iz WWII) - jedan je od komentara.

Serija "Tito" nastala je u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije i Mediteran filma a prvi put emitovana je 2010. godine, a osim ove, puna je i drugih grešaka.

Čak je hrvatski "Jutarnji list", zbog grešaka žestoko kritikovao ovu seriju.

"Možemo samo nagađati zašto nam se slovenački istoričar dr Silvin Eilec, autor 'Titovih tajanstvenih godina u Moskvi', u ekskluzivnom intervjuu obraća na španskom ili zbog čega se dokumentarni materijali ne poklapaju s razdobljem o kojem se govori. U zlosrećnim igranim delovima - koje je reditelj najavljivao kao posebnu senzaciju - naprosto nema pravila. Staljin (Ivo Gregurević) govori čisti hrvatski, Tito (Boris Svrtan) koristi nekakav iskvareni jezik koji bi trebalo biti sličan njegovom pravom govoru, a Tolbuhin (Goran Navojec) nam se obraća čudnom mešavinom ruskog i hrvatskog, koju rado upotrebljavaju glumci u skečevima. Alojzije Stepinac (Goran Grgić) čita znamenito Pastirsko pismo u zagrebačkoj katedrali, a iz vidokruga nam se ne uklanjaju grozni lusteri, poklon nekog hrvatskog domoljuba iz Las Vegasa, stari jedno deceniju, koji se 1945. tamo nikako nisu mogli nalaziti: Vrdoljaku i njegovom snimatelju naprosto se nije dalo da nađu drugu poziciju za kameru kako bi izbegli tu nagrdu", naveo je "Jutarnji list" u tekstu pod naslovom "Sedlar, kralj treša? Ne više!", a Sedlar iz naslova je Jakov Sedlar, reditelj poznat po revidiranju istorije i negiranju zločina u Jasenovcu.

KOLINDA GRABI BEZ MILOSTI U Hrvatskoj ima mesta za ustaški pozdrav – Za dom spremni – ali nema za ćirilicu! Opet udaraju na Srbiju!

Inače, ovih dana je aktuelno još jedno Vrdoljkovo delo, a u pitanju je navodno dokumentarni film o Anti Gotovini, nazvan "General", sa Goranom Višnjićem u glavnoj ulozi. Gotovina, kojem je suđeno za ratne zločine, u filmu je predstavljen kao heroj.

BONUS VIDEO: Francuska povlači priznanje nezavisnosti Kosova!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi