EU SE PONOVO RASPADA PO ŠAVOVIMA Hrvatska se pita: Gde da nabavimo vakcine!?

Treba li Hrvatska da u trku za nabavku vakcina protiv korona virusa izađe iz okvira Evropske unije, pita zagrebački Jutarnji list nakon konstatacije da se, kako navode, EU po drugi put tokom pandemije raspala po svim šavovima.

Hrvatska, korona
Hrvatska, korona, Foto: EPA

Prvi put, podseća ovaj zagrebački dnevnik, nakon pojave SARS-CoV-2 infekcija u Evropi, države su kaskadno zatvorile granice i svaka je počela da odi svoju epidemiološku politiku.

Sada je pak u potpunosti pukla politika zajedničke nabavke vakcina kao i plan vakcinacije koji je EK sugerisala članicama, pa se lideri pojedinih država, kako navode, besno obrušavaju na šeficu Komisije Ursulu fon der Lajen, a drugi su panično počeli da traže alternativna rešenja.

S obzirom na to da se, kako ističu, Nemačkoj dogodilo da ima četiri puta manje vakcinisanih nego Britanija, kao i da je 12 puta manje nego Izrael, nemački ministar finansija već rekao da je strategija vakcinacije EK „total shit-show“, a šefica Komisije hitno pokušava da mobilizuje sve proizvodne resurse, diže pritisak na pojedine proizvođače i priprema "novi evropski plan vakcinacija", ali je jasno da će zbog pogrešnih procena i labavih dogovora EU mesecima kasniti za najuspešnijima.

Vakcina
Vakcina, Foto: Tanjug

List primećuje da je verovatno najagresivniji po pitanju napuštanja zajedničke politike nabavke vakcina i plana vakcinacije oni koji i inače ne drže previše do demokratskih standarda koje pokušava promovisati većina članica EU.

Tako je, podsećaju, mađarski lider Viktor Orban takođe napustio zajedničku EU strategiju i sa Kinezima i Rusima dogovorio nabavku značajnih količina njihovih vakcina.

Inače, ukazuje Jutarnji, Mađarska je jedna od zemalja sa istoka Evrope u kojima je jasno vidljivo formiranje trećeg evropskog talasa pandemije po broju slučajeva.

I iz južne županije u Hrvatskoj trenutno beleže vrlo zabrinjavajući rast slučajeva, pa se otvara pitanje da li bi u Hrvatskoj treći talas mogao krenuti iz Dalmacije i proširiti se ka severu i istoku.

"Treba li i mi (Hrvatska) u trku za vakcinama izvan EU okvira", pita stoga Jutarnji.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi