Jas 39 Gripen
printscren youtube
Jas 39 Gripen

printscren youtube

Jas 39 Gripen, Foto: printscren youtube

Hrvatska bi Vlada odluku o odabiru novog borbenog aviona morala doneti najkasnije do 1. maja, i to je garancija da se ugovor s odabranim ponuditeljem potpiše do kraja godine.

Ali, zbog odlaganja odluke gotovo je sigurno da novi borbeni avion hrvatski piloti neće moći koristiti 2024. godine kada ističu resursi postojećim MiG-ovima. Stoga će se morati pronaći novo rešenje kako premostiti vreme između spuštanja MiG-ova i preuzimanja novog aviona te njegove upotrebe u Hrvatskoj, tvrde sagovornici Jutarnjeg lista iz vojnih krugova koji su dobro upoznati s procesom nabavke borbenih aviona.

Naime, nakon potpisa ugovora kreće dvogodišnja obuka pilota i mehaničara. Treba obučiti rukovatelje naoružanja i pripremiti infrastrukturu, a Ratno zrakoplovstvo mora se pripremiti za prihvat novog zrakoplova. Osim toga, i sami ponuditelji su rekli da je za isporuku njihovih aviona, bez obzira na to jesu li novi ili polovni, potrebno minimalno dve do četiri godine.

Prelazno rešenje

Predstavnici Lockheed Martina, proizvođača aviona F-16 Block 70, već su objavili da im je za proizvodnju i isporuku od potpisa ugovora potrebno tri do četiri godine. Dakle, ako bi se ugovor potpisao ove godine, avioni bi bili isporučeni 2024. ili 2025. godine. U isto vreme bi mogli tek da stignu i avioni iz Francuke.

Šveđani su, pak, neslužbeno tvrdili da novi Gripen mogu isporučiti dve godine nakon potpisa ugovora, ali to nikad nije službeno potvrđeno. U svakom slučaju, već je jasno da će zbog višegodišnjeg hrvatskog otezanja nabavke novih aviona Hrvatska s odabranim partnerom morati dogovoriti prelazno rešenje za razdoblje od trenutka spuštanja MiG-ova do ovladavanja novim avionom.

Zato je jedno od rešenja da država s kojom se ugovori nabavka novih aviona pošalje određeni broj aviona, pilota i mehaničara u bazu na Pleso te da jedno vreme obavljaju nadzor hrvatskog vazdušnog prostora. To bi, prema procenama, moglo trajati do dve godine.

U slučaju da se ugovor potpiše sa SAD-om, moguća je i varijanta da Amerikanci njihov vazdušni prostor nadziru iz baze u Avianu. I sve to pod uslovom da Vlada u sledeća tri meseca donese odluku s kim će se potpisati ugovor i to učini do kraja godine.