Hrvatska
EPA / Dominik Bat
Hrvatska

EPA / Dominik Bat

Hrvatska, Foto: EPA / Dominik Bat

Uoči sutrašnjeg stupanja na snagu austrijskih mera naglašene kontrole svojih građana koji se vraćaju s odmora u Hrvatskoj, među hrvatskim turističkim radnicima i stručnjacima ne popušta optimizam u pogledu kakvog-takvog uspeha ovogodišnje turističke sezone, iako svi priznaju da je spomenuta odluka Austrije snažan udarac turizmu.

- Odluka austrijskih vlasti očekivana je kada je sagledamo na temelju naših najnovijih pokazatelja o epidemiološkoj situaciji, ali i na osnovu onoga na šta je Hrvatska udruga turizma upozoravala kad smo imali povoljnu epidemiološku situaciju - ocenjuje direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

On podseća da je HUT ukazivao na to da povoljni epidemiološki pokazatelji u julu ne smeju uspavati odgovorne i da se moraju preduzeti odgovarajući koraci u interesu povoljne turističke sezone, na čiji značaj, ističe, ne treba i ovom prilikom upozoravati.

Treće zemlje

- Među ostalim, upozoravali smo da treba obratiti pojačanu pažnju prema dolascima i odlascima u Hrvatsku iz tzv. trećih zemalja, poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Upozoravali smo i na potrebu pojačanog nadzora okupljanja kao što su svadbe i proslave, i na rad noćnih klubova.

Nažalost, svedoci smo da su tu napravljeni propusti Nacionalnog stožera civilne zaštite s posledicama, kad govorimo u turističkoj sezoni, u vidu ranijih odluka Holandije, a sada i Italije i Austrije - rekao je.

Hrvatska

EPA / Antonio Bat

Hrvatska, Foto: EPA / Antonio Bat

S druge strane, Ostojić ne misli da je bitka za ovogodišnju turističku sezonu završena ili izgubljena. Imaju, napominje, vrlo dobre epidemiološke pokazatelje iz Istre i Kvarnera, kao i iz Zadarske županije i Dubrovnika, i sada treba raditi na širenju informacije da nije u celoj Hrvatskoj ista epidemiološka situacija.

- I dalje treba raditi na poboljšanju epidemiološke situacije na nivou cele države s ciljem koji je Nacionalni stožer već zadao, a to je spuštanje broja novoobolelih na pedeset dnevno.

- Austrijskim i turistima iz drugih zemalja čije su vlasti već donele restriktivne odluke za Hrvatsku, ili će to učiniti, treba pružiti svaku pomoć kako bi ustrajali na dolasku u Hrvatsku. U HUT-u smo zaprimili velik broj pitanja baš gostiju iz Austrije može li im se pomoći oko testiranja 72 sata pre povratka kući. Iz toga se vidi da naši gosti ne odustaju tako lako od odmora koji tradicionalno provode ovde i zadovoljni su uslugom i tretmanom - komentariše Ostojić.

- Sve to je zalog da sada ne odustanemo od ovogodišnje sezone, imamo još vremena do kraja kolovoza i u rujnu možemo sve popraviti i dovesti na željenu razinu - zaključuje direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Hrvatska

PrintscreenYoutube

Hrvatska, Foto: PrintscreenYoutube

- Od kada smo dobili vesti iz Austrije, imali smo devet otkaza rezervacija, što je za nas puno jer smo ipak mi mali porodični kamp. Neki su Austrijanci i prevremeno otišli kućama. Što će biti dalje, videćemo narednih dana - kaže vlasnik malog obiteljskog kampa Polidor u Funtani kraj Poreča Adriano Ukušić.

Kraj sezone mogao bi, ocenjuje Ukušić, uslediti ako ih nakon Austrije i Italije, "stopira" i Slovenija.

- Nažalost, bojimo se da bi Slovenija mogla postupiti kao Austrija. Sad su počeli pristizati Bavarci, ali je pitanje kako će se oni "ponašati" s obzirom na svoje susede - komentira Ukušić.

Da li treba da zatvorimo granicu sa Hrvatskom do daljnjeg?

 

Komentari (18)

Sam

16.08.2020 10:39

Kad ce te jednim prestati lagati.Nigde niko spomenuo nine da je Srbija kriva za propast sezone.Najgori ste.

sanja

16.08.2020 22:02

@Sam - tako je, laz do lazi, naprotiv sezona u Hrvatskoj je ove godine iznad ocekivanja, samo se vi nadajte da je propala

Špicin

16.08.2020 11:19

Veljko Ostojić, Hrvat od glave do pete, rekao bih po imenu i prezimenu, i šta reći, braćo Srbi, navalite u što većem broju i pomozite da ne propadne sezona Hrvagtskoj, a ponos ste odavno izgubili, zbog guze u moru...

Etnički sterilni

16.08.2020 11:23

ne znaju sad šta će ni sa Hrvatima koji žive u Srbiji.Rdjavom ...... i dlaka smeta.

Dejan

16.08.2020 11:29

Hahaha... Ocigledno vas drma kompleks purgeri... Vi bi da budete kao Srbi ali nemoze... Niste nam ni do kolena.

maks

16.08.2020 17:25

@Dejan - Čobane jadni i nikakvi. NEMA TOGA na kugli zemaljskoj a da bi želio biti kao VI. Tragedija je u tome da baš VI žečite biti kao Hrvati, (naravno bez šanse), ili im se barem prišlepati da budete što bliže Hrvatima. I tu bez ikakve šanse naravno. Da nije tako, nebi provodili dane i noči na svim HR portalima, s kojima vam počinje i završava dan. Evo i ovdje, top tema svaki dan je HRVATSKA. Ne zanosi se bijedo. Dokaz koliko žele "biti kao VI" je i taj što su vam je ulaz svuda ZABRANJEN. "Srečno" :)))

Opa

16.08.2020 20:11

@Dejan - imaš pravo,mi smo iznad koljena...haha

Zoran

16.08.2020 20:52

@Dejan - Dejane izvini što koristim Tvoju poruku da bih odgovorio onom mrzitelju Maksu. Dakle kad smo kod šlepovanja vi ste se šlepovali i posle I WW i posle II WW uz Srbe, iako ste bili ogrezli u genocidu i zločinima, ali sad ste digli zmijsku glavu jer u EU počinju sramni potezi revizije antifašističke borbe (vidi se po proslavi u Parizu) gde ste se uvukli u I red pobednica sa Nemcima i Tačijem dok je jedina zemlja sa Balkana koja je bila proglašena pobednicom bila preko puta u III redu! SRAMOTA!

Djordje ns

17.08.2020 07:09

@Dejan - Montenegrin, ovaj komentar te je odao. Kakvi li tebe kompleksi pucaju? Balavac jedan.

Гаги

16.08.2020 12:09

Како? ја био тридесетак дана боравећи на мојој очевини....наравно да сам потрошио и одређени новац...вио на многим шибенским плажама...да нагласим без проблема.

omniameamecumporto

16.08.2020 12:25

Turistička sezona u Hrvatskoj nije propala već dapače bolja je čak iznad očekivanja. Hrvatska nije nikoga optužila pa niti Srbiju. Nemojte širiti netrpeljivost i laži.

Marija

16.08.2020 13:10

SVASTA SE PISE ALI OVE GODINE JE BAS MNOGO IZ SRBIJE NA JADRANU A I BICE IH MNOGO VISE JER SU CENE SADA PRISTUPACNE,Ide se preko svih prelaza a oni koji nece da budu bas evidentirani idu preko Madjarske,toliko o o odlasku uHR na more,Ko nije opterecen taj nadje mpgucnost,

Zoran

16.08.2020 20:13

@Marija - Da ima normalnog sveta svugde i u Hrvatskoj to je i normalno i ne zameram nikome koje imao hrabrosti da ode u Hrvatsku, ali ima takvih kakav je i ovaj Maks koji ja napisao što je napisao! Mržnja je najteži oblik bolesti i neizlečiva je na žalost. Poreklo mi je Hrvatsko i na žalost živim u Beogradu i ne želim da prođem kao mnogi koji su svojim kolima došli u Hrvatsku i imali susret s nekim likom kao što je Maks, a da ja doklazujem ko sam i šta sam nije mi potrebno.

maks

16.08.2020 17:28

Poruka srbima - koliko vas volimo i koliko ste dobrodošli, vidi se po tome da su vam SVE granice u EU zatvorene a ulaz svuda ZABRANJEN. U Hrvatsku NIKAD niste bili niti čete ikad biti dobrodošli.Imamo sasvim dobru sezonu (iznad očekivanja) i najmanje što nam treba ste VI. Nemate šta tražiti u HR. Držite se Albanije. I "Drugog oka u glavi". Ako vas prime i oni :)))

Hahahah

16.08.2020 18:40

@maks - Ima budala koje bi i išle ali nadam se da su u manjini. Daleko vam "lepa vaša" bila

Zoran

16.08.2020 19:30

@maks - Da danas vam nismo dorodošli, a kada smo 1917. uz brojne poginule Srbe od saveznika Italije oteli Dalmaciju i poklonili vam je onda smo vam bili dobri! Tako nam i treba! Hrani psa da te ujede! Da nije bilo nas ni Hrvatska ne bi imala tako jak prihod od turizma! I to vama čija je "Vražija divizija" (Hrvat do Hrvata u sastavu Austrougarske vojske)1914. na području Šapca i okoline napravila prvi pokolj nad civilnim stanovništvom u I WW od čega su se zgražavali i vojnici Austrougari!

MALI PERICA

16.08.2020 21:52

@maks - tesko je ziveti sa istinom kada znas da potices od prekrštenog pravoslavca. jos ako se prezivas na ......ić ! u startu znas datsi plave pravoslavne krvi.

Stole

17.08.2020 16:01

A taj Veljko Ostojić je Hrvat? Ima srpsko ime i prezime.