Hrvatska policija
screenshoot/Twitter
Hrvatska policija

screenshoot/Twitter

Hrvatska policija, Foto: screenshoot/Twitter

Državni inspektorat, naglasio je, tome je pokušao da doskoči izdavanjem prekršajnog naloga s kaznom od 8.000 kuna (oko 1.050 evra), a za one koji ponovo prekrše tu meru 30.000 kuna (oko 3.930 evra).

Osobu koja to učini i posle pomenutih kazni, sanitarni inspektori na prisilan način i u saradnji sa policijom i Civilnom zaštitom vode u karantin, rekao je Mikulić, dodajući da su do sada zabeležena dva takva slučaja, prenela je Hina

Uprkos odluci Vlade o sprečavanju dizanja cena 27 osnovnih životnih potrepština, neki trgovci u maloprodaji i veleprodaji tu odluku nisu poštovali.

Konkretno, kazao je Mikulić, za so i testeninu cena se dizala za oko 13 odsto, za dečiju hranu i sveže meso i do 30 odsto, a najviše se cena dizala za dezinfekciona sredstva, zaštitne maske i rukavice, čak do 594 procenta.

Mikulić je naglasio da su sve prodavnice i trgovački lanci koji su to činili pod budnim okom inspektora i da će ako i dalje budu kršili Vladinu odluku, njihovo kršenje zakona biti objavljeno u javnosti.

Kako je dodao, inspektorima je dat nalog da prema tim kompanijama ili prodavnicama idu s prekršajnim nalozima do 100.000 kuna (oko 13.000 evra) u maloprodaji i 300.000 kuna (oko 39.300 evra) u veleprodaji.

Osim toga, dodao je Mikulić, u maloprodaji će se izdavati rešenja o zabrani "te agresivne poslovne prakse", a veleprodaje zatvarati na rok od 30 dana.