doktori, korona, bolest
shutterstock.com
doktori, korona, bolest

shutterstock.com

doktori, korona, bolest, Foto: shutterstock.com

Među njima je 439 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata.

Preminulo je 10 osoba, što je najviše umrlih u 24 sata od početka epidemije.

Od 25. septembra 2020., kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabeleženo 22.534 osoba zaražena novim koronavirusom. Od njih je 344 preminulo, dok se ukupno oporavilo 18.628 osoba, od toga 431 u poslednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 17.805 osoba.

Do danas je ukupno testirano 379.379 osoba, od toga 6696 u poslednja 24 sata.

U Zagrebu je 211 novozaraženih osoba koronavirusom, isto kao i juče, izjavio je jutros Hini direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

- 211 je danas pozitivnih, kao i juče u gradu Zagrebu - rekao je Šostar.

Rekao je da su jutros mediji izvestili da je u Zagrebu danas rekordnih 217 pozitivnih osoba, ali naknadno je ustanovljeno da šest osoba, koje su sinoć bile ubrojane u pozitivne, imaju prebivalište izvan Grada Zagreba.

Korona virus, Holandija

EPA

Korona virus, Holandija, Foto: EPA

Šostar je takođe istakao da je u Zagrebu u samoizolaciju stavljeno više od 700 osoba tako da je u samoizolaciji njih više od 4900.

- I ako se jedna četvrtina njih pozitivira, imaćemo samo tu preko 1000 pozitivnih osoba na koronavirus u sledećih par dana - istakao je Šostar.

Asimptomatski bolesnici

Dodao je kako se većina zaraženih mladih ljudi zarazila na druženjima i u sličnim nekontrolisanim situacijama. Govoreći o preporukama za 'online' nastavu, kaže - mislio je uglavnom na fakultete.

- Veliki su problem asimptomatski bolesnici. Biće prehlada, gripa i sve je od početka pripremano za takav oblik nastave - nastavio je Jeleč i upozorio kako o tome samostalno odlučuju fakulteti, temeljem vlastite procene.

Svi smo kao zajednica iscrpljeni, pa je u tom smislu i enorman pritisak na epidemiologe. međutim, oni su dobar uzorak javnog zdravstva. Odrađuju lavovski posao. U proseku imaju 4 puta više posla nego dosad i svi su bili na linijama. Veliku im pomoć pružaju i psihijatri i lekari opšte medicine.

Svi su zaposleni preko glave. A i ranije smo imali manjak zdravstvenog kadra, kazao je

Dodao je kako se zdravstveni sastav zasad dobro drži. Rad je otežan i usporen zbog metodologije rada ali je važno da se samoizolacijama sastav ne 'desetkuje'. Naglasio je kako su svi zavisni jedni o drugima te kako svaki pojedinac radi na potencijalu zajednice - važno je da čuva sebe i druge. Trenutak je takav da se moramo pridržavati svih epidemioloških mera, zaključio je.

- Lekovi protiv gripe su naručena i mi ćemo najverovatnije iduće nedelje početi sa lečenjem. Važno je da se tempira lečenje i imunološki odgovor. Koronavirus će zakomplikovati čitavu sliku i na Zavodu "Andrija Štampar" postojaće 'multiplex' testiranja kojima ćemo moći da napravimo distinkciju što je gripa, a što Covid - poručio je Jeleč.

Pročitajte još: