Krk, Hrvatska, Kvarner
Alo.rs/V.Đ.
Krk, Hrvatska, Kvarner

Alo.rs/V.Đ.

Krk, Hrvatska, Kvarner, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Kako je za Hinu izjavila direktorka TZGZ Martina Binenfeld, uslovi i mogućnosti održavanja pojedinih manifestacija ove godine su se značajno promenili, pa i za one na otvorenom, tako da je neizvesno i održavanje "Adventa u Zagrebu" , koji treba da počne 27. novembra.

Iznoseći podatke o padu fizičkog turističkog prometa za devet meseci ove godine, napominje da je to očekivano, ali ističe i povećano prosečno trajanje boravka turista u Zagrebu, na 2,21 noći, u odnosu na 1,83 prošle godine.

Da li će se hrvatska ekonomija oporaviti?

 

Do kraja septembra ove godine, u Zagreb je došlo skoro 283.000 turista, koji su ostvarili 624.300 noćenje, što je na nivou od 26 odnosno, 31 odsto prošlogodišnjih rezultata.

Najviše turista bilo je iz Hrvatske, zatim iz Nemačke, Italije, Bosne i Hercegovine i Poljske, dok su najviše noćenja uz domaće i turiste iz Nemačke ostvarili i oni iz Italije, BiH i SAD.

U prvih 15 dana oktobra došlo je 15.700 turista ili 22 odsto od prošlogodišnjeg broja u istim danima, dok je nivo od 33 odsto dostignut s nešto više od 41.000 noćenja, uz dalje produženje prosečnog ostanka na 2,61 noći.