Andrej Plenković, Hrvatska
Tanjug/AP
Andrej Plenković, Hrvatska

Tanjug/AP

Andrej Plenković, Hrvatska, Foto: Tanjug/AP

Kako podsećaju hrvatski mediji, Andrej Plenković je krajem maja posetio Splitsko-dalmatinsku županiju, a dok je davao izjavu za medije, komentarisao je situaciju sa pandemijom korona virusa.

Hrvatska je pobedila kovid-19, ova vlada je pobedila kovid-19, mi smo savladali epidemiju. Kakvo bi bilo raspoloženje u Hrvatskoj da smo imali 3.000 mrtvih? A to je moglo da se dogodi. Uspeli smo da limitiramo broj zaraženih i broj umrlih, meni je žao za svaki život - govorio je tada Plenković.

Ipak, brojke govore sasvim drugačije i situacija ni približno ne može da se opiše kao pobeda nad korona virusom. Hrvatska je danas, drugi dan zaredom, sa 208 novih slučajeva zaraze korona virusom oborila rekord.

Dan ranije je zabeleženo 180 slučajeva, pre dva dana ih je bilo 130.

Da li biste letovali u Hrvatskoj?

 

Vodeći po broju novoobolelih su Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb, a najviše novozaraženih je među mladima.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" Alemka Markotić apelovala je na mlade da budu odgovorni.

- Bitno je da se na jedan način obratimo mladim ljudima. Jedan od glavnih razloga za te blage kliničke slike je taj što su uglavnom mladi zaraženi, ali oni moraju da budu odgovorni zbog drugih, ne zbog sebe. Oni se kreću među drugima, moraće da budu možda sa starijima i sa bolesnima, sa svojim ukućanima. Ne moraju se potpuno da se odreknu zabave, ali moraju da budu odgovorni, moraju da drže distancu i poštuju higijenske mere... Molim mlade, koji su uvek i svuge bili predvodnici dobrih stvari, da zauzdamo te brojke - rekla je Markotić na današnjoj konferenciji za novinare.

Pročitajte još:

Komentari (1)

zagondzija

14.08.2020 23:59

U Hrvatskoj je sa corona virusom tri puta gora situacija nego u Srbiji ali je to politika zapada EU bila da je sve u redu da im sezona ne propadne jer u suprotnom bi bilo da Brisel mora pumpati pare u Hrvstsku da prezive zato su i pustili otvorene granice prevashodno za nemce oni su br1 u Hrvatskoj sve je to matematika☝️