Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković
EPA/Antonio Bat
Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković

EPA/Antonio Bat

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković, Foto: EPA/Antonio Bat

Hrvatska bi mogla ući u Evropski kursni mehanizam (ERM2), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u evrozonu, za oko godinu dana, izjavio je u sredu u Briselu hrvatski premijer Andrej Plenković nakon razgovora s potpredsednikom Komisije zaduženim za evro Valdisom Dombrovskisom.

"Mislim da smo sve pretpostavke dobro napravili i verujem da će nas se podržati i na nivou evrogrupe, a i kasnije na drugim nivoima kada se budu donosile konačne odluke. Taj će proces, kao i obično, trajati oko godinu dana", rekao je Plenković.

Pročitajte još:

 

Postupak za ulazak u ERM2 predviđa da guverner HNB i ministar finansija pošalju pismo u Brisel nakon čega kreće postupak evaluacije određenih područja po pojedinim politikama koje je Hrvatska definisala kao korake kojima će ispuniti potrebne kriterijume.

Aleksandar Vučić

AP/Ronald Zak

 

"Sve skupa je unapred vrlo dobro koordinirano i planirano unutar hrvatskih institucija, u vladi gde koordiniramo ceo proces i održavamo stalnu komunikaciju s Komisijom i evrogrupom", dodaje Plenković.

ERM2 je svojevrsna čekaonica za ulazak u evrozonu, u kojoj svaka zemlja kandidatkinja treba da provede najmanje dve godine.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je prilikom svoje posete Hrvatskoj pre desetak dana rekao je da je Hrvatska "potpuno spremna da se uskoro priključi mehanizmu ERM 2".

Milo Đukanović

EPA/Boris Pejović

 

O ulasku neke zemlje u ERM2 odlučuju zemlje članice evrozone i Evropska centralna banka.

Prema poslednjem konvergencijskom izveštaju Komisije iz maja 2018. Hrvatska ispunjava sve kriterijume osim jednog za ulazak u evrozonu, učešće u Evropskom kursnom mehanizmu (ERM II) najmanje dve godine.

Što se tiče kretanja cena u trenutku zamene kune evrom, u Strategiji je procenjeno da je moguće jednokratno povećanje prosečnog nivoa cena između 0,2 i 0,4 posto. Troškovi koji će nastati u samom trenutku pristupanja evrozoni biće jednim delom vezani za prenos dela rezervni Hrvatske barodne banke u kapital Evropske centralne banke u iznosu od 62,5 miliona evra. Hrvatska će morati da učestvuje i u Evropskom stabilizacionom mehanizmu, što je trošak od 425 miliona evra u prvih pet godina.

Marko Kovačević, Nova srpska demokratija

Printscreen/Youtube