Katolička crkva
Tanjug/AP
Katolička crkva

Tanjug/AP

Katolička crkva, Foto: Tanjug/AP

Na tri ostrva - Braču, Hvaru i Visu - brigu o 46 župa vode 23 sveštenika, a kada neki uskoro odu u penziju odnos će biti i gori.

Palićeva odluka o misama subotom stanovnike Velog Grablja na Hvaru nije previše uznemirila. "Ne fale sveštenici, mi ćemo se prilagoditi, doći i u ponoć ako treba, rekao je Matko Mudrović.

PROČITAJ JOŠ:

Manjak kadra primetio je i jelšanski župnik don Stanko Jerčić koji radi u Hvarskoj biskupiji. "Mi u biskupiji nemamo nego dva bogoslova, dakle dva kandidata. To znači za sledećih 5-6 godina možemo imati, u najboljem slučaju, ako istraju obojica, dva nova svećenika, pojasnio je on.

Mirnoća Palića i prilagodljivost stanovnika Velog Grablja sugeriše da pravih problema nema, ali svećenika zaista ima manje. "Mnogi govore: kad ne bi bilo celibata, bilo bi više sveštenika. Nisam baš siguran da bi jer u pravoslavnim crkvama imaju isti problem", tvrdi don Jerčić za RTL.

Sveštenik

Profimedia

Sveštenik, Foto: Profimedia

Don Jerčić smatra da na pad broja sveštenika najviše utiče činjenica da u današnjim porodicama ima manje dece pa se želja za sveštenstvo teže realizuje, pogotovo kada porodicu ima sina jedinca.

Želeći da reši problem Palić je dozvolio da dve župe vodi sveštenik iz Poljske.

Moramo da povučemo priznanje Kosova!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 30.09.2019. 19:36 Jedini razuman i moralan korak češke Vlade prema tzv. Kosovu trebalo bi da bude povlačenje priznanja njegove nezavisnosti, kaže Tomaš Evan, međunarodni izborni posmatrač, sa iskustvom iz posmatračkih misija na Balkanu. Foto: printscreen * Međunarodni izborni posmatrač Tomaš Evan smatra da bi jedini razuman i moralan korak češke Vlade prema tzv.

I dok sveštenici na terenu govore o manjku kadra, iz Zagrebačke nadbiskupije poručuju da su ove godine imali 8 rukopoloženih, najviše u poslednje četiri godine.

Iz Hrvatske biskupske konferencije takođe uvjeravaju da negativnog trenda zasada nema. Tvrde, demografski problemi odraziće se i na Crkvu, ali najnoviji podaci, oni od pre dve godine, pokazuju da u Hrvatskoj radi 2.400 sveštenika i monaha, 40 više nego pre 15 godina.

BONUS VIDEO: