Kolinda Grabar Kitarović
Tanjug/ Dimitrije Goll
Kolinda Grabar Kitarović

Tanjug/ Dimitrije Goll

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Prema Grabar Kitrović, razliku ustaškog pokliča i braniteljskog pozdrava "za dom spremni" treba da utvrdi zakonodavac.

PROČITAJ JOŠ:

Ta izjava šefice hrvatske države izazvala je regovanja u hrvatskoj javnosti i više nego što se to možda očekivalo, pišu hrvatski mediji.

- Mi više ne znamo ko je prava Kolinda. Pokušavamo da je opravdamo, ali znamo da nije glupa, pa ostaje samo da verujemo da je odlična glumica. Zavarala nas je dobro, ali karma je zeznuta, pa bi joj se sve to moglo obiti o glavu - rekao je za portal 24sata neimenovani sagovornik s desnice, za kojeg se kaže da je donedavno veoma veličao njen lik i delo.

Hrvatska

Tanjug/ Damir Senčar

Hrvatska, Foto: Tanjug/ Damir Senčar

On kaže da "desnica ovog puta neće stati iza Kolinde". Desnica će, ističe, na predstojećim predsedničkim izborima imati svog kandidata.

Spominje se, piše portal, da je taj, zasad "tajni" kandidat, Tomislav Karamarko, bivši šef HDZ-a, kojem je, navodi se, ionako uvek bila ambicija da zasedne na Pantovčaku.

PREPORUČUJEMO:

Još veću grešku, kažu desničari, Kitarović je napravila što nije u toj svojoj priči izuzela pripadnike HOS-a, koji su, kako kažu, u Domovinskom ratu pod tim pozdravom dali život.

- E tu je izgubila branitelje i sve one koji su joj dali glas na prošlim izborima - rekao je neimenovani sagovornik.

Deo HDZ-a, prema njegovim rečima, govori da je to sve posledica pakta s premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi dobila svu podršku stranke na predstojećim predsedničkim izborima.

Međutim, upućeni sugovornik portala s desnica, koja je, piše portal, do juče obožavala Kolindu, a danas je smatra izdajnicom kaže da ona ovaj zaokret ne radi zbog drugog mandata.

- Njoj je navodno stalo do američke karijere ako izgubi mandat. Ona bi otišla tamo. Gore je lovica, ugodan život, može dobiti puno novca. Zato toliko insistira na doktoratu, a i na ovom 'antifašističkom' zaokretu. To je njena agenda - kaže neimenovani sagovornik.

Da je izjava Grabar Kitarović izazvala buru u redovima ekstremne desnice ukazuje i činjenica da su ljudi sa kojima se ona družila ranije, poput novinara Velimira Bujanca, preko "šatoraškog" generala Željka Sačića i njegove ekipe, pa sve do Mrka Perkovića Tompsona i, kako se navodi, zadrtih pravaša koji sada predsednici prete da je tom izjavom "pljunula sve hrvatske branitelje", i na kraju do njenog bivšeg savetnika Mate Radeljića kojeg je smenila prošle godine - svi su joj oni ovih dana, nakon njene izjave o ZDS-u, počeli javno da prete da će glasove desnice ubuduće moći samo da sanja.