SEDAM MESECI NOSILA KRPE ISPOD HALJINE Hodžićka ubila trudnu školsku drugaricu, pa sa BEBOM iz njene utrobe uradila nezamislivo!

Šefka Hodžić počinila je, do tada nezapamćem, zločin na ovim prostorima, a sve iz želje da bude majka.

Selo
Selo, Foto: Alo!/Enis Sadiku/ Ilustracija

Iako je još 1970. osuđena na kaznu streljanjem, ta kazna je potom preinačena na 20 godina zatvora, da bi osuđena nakon 13 godina bila pomilovana, posle čega je promenila ime i živela u Srbiji.

Šefka je, prema sudskim spisima, rođena 1943. godine. Pre hapšenja završila je samo kurs za opismenjavanje. Odrasla je u relativno bogatoj porodici Hasanovića. Bila je seoska lepotica.

U 16. godini ostala je bez oca, koji je ubijen na njivi pred njenim očima, a godinu dana kasnije udala se za Hodžića, čoveka sklonog alkoholu, koji joj je stalno prigovarao zbog njene neplodnosti.

Nedaleko od Zvornika, u selu Jusići, 7. oktobra 1969. otkriven je leš trudnice Alije Hasanović (26). Istraga je utvrdila da je ubijena sa tri hica iz pištolja, a da je dete izvađeno iz utrobe i odneto.

Istraga je tapkala u mestu sve dok sedam dana kasnije patolog dr Milan Vušić na osnovu rasekotina na stomaku nije izneo hipotezu da je dete oteto.

Sugerisao je policiji: "Dete je iz majčine utrobe mogao da otme samo neko ko ga je mnogo želeo, a nije mogao da ga ima. Treba tražiti ženu koja ima dete, a nije ga rodila".

Ispitujući sve žene koje su se porodile u noći između 6. i 7. oktobra, policija je došla do Šefke Hodžić, vršnjakinje i školske drugarice ubijene Alije.

Šefka, udata za građevinskog radnika, u mesnoj kancelariji prijavila je rođenje, ali i smrt ćerkice Fatime.

Lekarski pregled pokazao je da Šefka nikad nije rađala. Ubrzo je priznala da je sedam meseci nosila krpe ispod haljine i dimija kako bi selu pokazala da je nakon devet godina braka ipak zatrudnela, ali nikako nije htela da prizna ubistvo.

Negirala je da je počinila zločin čak i kad su u njenoj kući nađeni dukati i prstenje s pokojnice, beli konac s bebinog pupka i krvavi nož.

Tokom istrage i na sudu iznela je čak sedam verzija događaja: od potpunog negiranja veze sa slučajem, preko tvrdnje da joj je "dete doneo neki čovek".

Posle priče da joj je dete dao Ramo Hasanović, sused i bivši osuđenik koji joj je jednom to i obećao, jer je znao da je nerotkinja i da je zbog toga nesrećna, svu krivicu svalila je na devera Sinana i jetrvu Fatimu. Na suočenju s Fatimom, gledajući je u oči, viknula je: "Govori istinu ili ću te sad ovde istući!"

Pred Okružni sud u Tuzli izvedeni su Šefka Hodžić i njen zet Avdija Hodžić, kome je dala pištolj da ga sakrije u đubre. Osuđeni su 25. maja 1970. godine: ona na smrt streljanjem, a on na pet godina robije.

Čuveni advokat Filota Fila, koristeći mnoge propuste u istrazi i na suđenju, uspeo je da preko Vrhovnog suda Jugoslavije izdejstvuje ponovno suđenje.

Ovog puta, Šefka je iznela osmu verziju - tvrdila je da je ubica Avdija Hodžić. Sud ovo nije usvojio, ali je prihvatio tezu odbrane da nije bilo reči o podmuklom zločinu, nego o ubistvu na mah, pa je nova kazna za Šefku Hodžić bila 20 godina zatvora.

Ono što se potom dogodilo jeste da je pomilovana posle odležanih 13 godina, za Dan republike 1982.

Udala se, dobila dete i promenila ime. Do pre desetak godina živela je u Vojvodini.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi