Škola, đaci, deca
Shutterstock
Škola, đaci, deca

Shutterstock

Škola, đaci, deca, Foto: Shutterstock

U riječkoj Osnovnoj školi "Dolac", deci su za ručak dali testeninu sa crvima.

Alarmirano je osoblje, ručak je prekinut, ali za neke školarce je već bilo prekasno.

Neki roditelji posvedočili su da su deca primetila crve u testenini, a neki tvrde da su deca po dolasku kući povraćala i žalila se na bolove u stomaku. Deca već duže nisu bila zadovoljna hranom u produženom boravku u OŠ "Dolac" pa se dešavalo i ranije da imaju problema sa varenjem posle obroka u boravku. 

Roditeljima se škola izvinila i priznala incident:

"U čorbi od pasulja i ječma sa suvim mesom pronađeni su crvi. Škola jeo dmah pozvala Nastavni zavod za javno zdravstvo koji je uzeo uzorak hrane na ispitivanje. Škola je takođe obavestila i dobavljača, kompaniju "Blato 1902. d.d." koja će dati obeštećenje. Istraga je u toku, a o nalazu će roditelji biti pravovremeno obavešteni. Duboko se izvinjavamo zbog ovog nemilog događaja", poručili su roditeljima iz Osnovne škole "Dolac".

Crvi

Profimedia

Crvi, Foto: Profimedia

Roditelji dece međutim nisu zadovoljni reakcijom škole i zatražili su da se odmah raskine ugovor sa dobavljačem hrane.

"Pitamo se koliko još puta deca moraju da povraćaju i da se razboljevaju da bi reakcija bila jedina razumna – istoga trenutka prekinuti saradnju sa konobom Blato! Govoriti o obeštećenju ručka ovde je podjednako alarmantno kao što je i naći crva u hrani. 

O kakvom obeštećenju govorimo kada je zdravlje dece ugroženo? Ovo su situacije koje ne traže toleranciju i razumevanje već odlučnu i urgentnu reakciju škole, nadzornih i pravnih institucija", poručili su između ostalog u svom saopštenju nezadovoljni roridtelji.