Grčka protest
Tanjug/AP

 

Grčka protest

Tanjug/AP

Grčka, Foto: Tanjug/AP

Partija Nezavisni Grci glasaće protiv poverenja vladi i zatražiće referendum o Prespanskom sporazumu, izjavio je lider partije Panos Kamenos na konferenciji za medije održanoj nakon što je na sastanku sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom najavio povlačenje iz vladajuće koalicije. Razlog je neslaganje oko makedonskog pitanja i sporazuma sa Skopljem.

Pročitajte još:

Koalicija je funkcionisala četiri godine.

„Ako u ovom trenutku damo poverenje vladi, prodaćemo svoju dušu. U ovom trenutku, kada se postavlja pitanje poverenja vladi, sa teškim srcem govorimo ne. Ako neki promene svoj stav tokom glasanja, oni će biti isključeni iz stranke“, rekao je Kamenos.

Kamenos je takođe tražio od premijera da održi referendum o Prespanskom sporazumu.

„Tražim od premijera referendum o Prespanskom sporazumu, koji se može održati zajedno sa izborima za Evropski parlament (u maju). To nije sporazum, već kapitulacija“, istakao je Kamenos.

Kamenos je u nedelju nakon sastanka s premijerom rekao da njegova stranka Nezavisni Grci (ANEL) izlazi iz vladajuće koalicije sa partijom Siriza zbog neslaganja oko važnog nacionalnog pitanja — imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

Kamenos se već dugo vremena protivi Prespanskom sporazumu. Grčki ministar, tačnije, njegova stranka Nezavisnih Grka koalicioni partner je Sirize premijera Aleksisa Ciprasa, a najavio je da će sa njim vladu napustiti još šest članova iz njegove stranke.

Za sada nije jasno kakve efekte će Kamenosov potez imati na grčku vladajuću koaliciju.

Ciprasova koalicija trenutno zauzima 153 od 300 mesta u grčkom parlamentu, a Grčku očekuju parlamentarni izbori u oktobru ove godine.

Komentari (1)

slađa

13.01.2019 14:43

Na referendum.