Carević
Public
Carević

Public

Foto: Public

Zapaljiva politička situacija u Crnoj Gori koja je rezultirala masovnim narodnim litijama zbog usvajanja tzv. Zakona o slobodi veroispovesti, privremeno utihla nakon tokom epidemije korone. Međutim politički požar ponovo je buknuo prošlog meseca kada je uhapšen vladika Joanikije i 8 nikšićkih sveštenika.

Težište krize prethodne 2 nedelje prenelo se u najbogatiji crnogorski grad Budvu, gde Milo Đukanović pokušava da smeni u narodu popularnog gradonačelnika Marka-Bata Carevića iz opozicionog Demokratskog fronta. Podnosioci inicijative za smenu Carevića, kao prvi razlog naveli su da "on ne može biti gradonačelnik svih građana, jer je istovremeno predsednik Crkvene opštine SPC u Budvi." Nova većina u Skupštini opštine formirana je kada je odbornik Demokratskog fronta Stevan Džaković prešao na stranu vladajućeg DPS-a i podržao zahtev za smenu Carevića, koji je bio nosilac liste sa koje je izabran.

Komentarišući za Alo ove optužbe, gradonačelnik Budve je poručio: "Odrastao u porodici koja je i u vrijeme komunizma vjerovala u Boga i baštinila pravoslavlje. Zato ako treba da biram, odabraću prije moju Srpsku pravoslavnu crkvu, u kojoj sam kao dijete kršten, nego fotelju gradonačelnika."

Carević dalje navodi da: "Povjerenje građana koje sam dobio na prethodnim izborima za mene je svetinja, od koje kao čovjek koji je vođenju Budve pristupio odgovorno ne mogu da odstupim. U obavezi sam da volju građana branim po svaku cijenu, svim legitimnim sredstvima i od većih pošasti, nego što je politička korupcija jednog slabića i nitkova." i dodaje da je i "prije 4 godine lično bio protiv da se Stevan Džaković na odborničkoj listi Demokratskog fronta."

Prošle nedelje održane su 2 maratonske sednice, na kojima zbog isteka roka za odlučivanja o inicijativi nije bilo glasanja o razrešenju gradonačelnika Carevića i predsednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića. Novoformirana parlamentarna većina zakazala je sednicu za danas. Njeno sazivanje Carević je ocenio kao nezakonino i uporedio ga sa "atmosferom koja je vladala u vojnoj hunti", podsjetivši da je: "Grupa odbornika DF prije 2 nedelje podnijela krivičnu prijavu protiv organizovane kriminalne grupe koja pokušava da promijeni izbornu volju građana Budve", te da ga veoma čudi: "da još uvijek nije niko saslušan, niti nije pokrenut izviđajni postupak na osnovu naše tužbe."