Izbor vakcina
Ilustracija
Izbor vakcina

Ilustracija

Izbor vakcina, Foto: Ilustracija

Vakcina protiv COVID-a još uvek nije stigla u Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije, dok su susedne zemlje osigurale prve doze vakcina. Vakcinacija u Srbiji već je počela 24. decembra, u okviru koje su se prvi počeli vakcinisati korisnici staračkih domova, ali u Beogradu, kao i u Sarajevu, nisu došle iz Europske unije.

Državljani Hrvatske takođe su dobili prva doze vakcine, krajem decembra. Radi se o 9.750 doza Pfizer i BioNTech kompanija. Korisnici staračkih domova i zdravstveni radnici su među prioritetima, kao i u svakoj državi.

Da li ćete primiti vakcinu protiv virusa korona?

 

Severna Makedonija je obezbedila vakcine protiv COVID-a preko mehanizma COVAX. Takođe je najavljeno da će Bugarska od svake isporuke vakcina deo donirati ovoj zemlji. Građani Slovenije prve vakcine protiv COVID-19 dobili su krajem 2020. godine. U Crnoj Gori se prve vakcine očekuju do aprila, a ova zemlja je takođe deo COVAX sistema. Kosovo bi trebalo dobiti vakcine u martu, kako je ranije najavljeno. Vlasti Albanije su najavile da se prve vakcine očekuju krajem januara ili početkom februara 2021. godine.

1. Kako komentarišete jer Bosna i Hercegovina još uvek nije dobila vakcine protiv COVID-19?

2. Pored odgovornosti BiH vlasti, kako komentarišete jer Evropska unija nije poslala nijednu vakcinu za BiH?

Evo šta kažu građani:

Ajdin Pribinja

- Od početka pandemije koronavirusa, bio sam skeptičan o tome, pa i danas imam isto mišljenje. Ako se ikako može izbeći ta vakcinacija, neću je primiti. Mislim da vlasti nisu dovoljno uradile, treba tu dosta rada i truda. Od početka ove situacije, ne zna se ko pije, a ko plaća - smatra Pribinja.

Sinan Mašić

- Mislim da treba primiti vakcinu. Recimo, moja sestra je alergična na penicilin, a taj lek je toliki broj ljudi spasio. Zašto smatram i da ovu vakcinu treba podržati, da se vratimo belaja i kolapsa koji trenutno vlada. Vlasti nisu dovoljno uradile, mislim da je to moglo više. Ispali smo pametniji u svom ovom kolapsu više nego većina zemalja u okruženju. Nema pravnog rešenja, ali ja sam za vakcinaciju. A kada je reč o EU – licemerstvo sveta se pokazalo i kroz ovu pandemiju, pa i ratu. Vidimo da se više trebamo uzdati 'u se i u svoje kljuse'. Nismo mi ni toliko loši, ima i pozitivnih stvari - rekao je Mašić.

Asad Osmanović

Preporučujemo:

- Dosta je tog kukanja na vladu, ali niko neće da poduzme nešto povodom toga. Vakcinu ću primiti samo ako budem morao. Zašto nismo dobili vakcinu o EU? Nemam komentar, ne bavim se tim - rekao je Osmanović.

Ermina Čolić

- Politika me ne zanima. Vakcinu ću svakako primiti - rekla je Čolić.

Emira Kasumović

- To liči sve na nas, na kompletnu situaciju i državu. Vakcinisaću se, u porodici imam medicinske radnike koji će se takođe vakcinisati. Nemamo alternativu. Imamo li? Kako preživeti ovu koronu? To se vidi i o tome ne treba puno pričati. Ne uvažavaju nas, niko nas ne uvažava - rekla je Kasumović.

Mirsada Hurić

- Vlast nam je takva kakva jeste. I ništa ne funkcioniše kako treba, ništa drugo. Sve bi moglo funkcionisati da je uređenje i organizacija bolja, treba ozbiljno shvatiti posao koji obavljaš. Sve je do nas. Trebamo se potruditi da bude bolje. I u porodici i u kući je do nas - rekla je Hurić.

Planovi za realizaciju

Vlada Federacije BiH usvojila je Plan vakcinacije pre nekoliko dana.

- Imamo obezbeđena za ovu godinu 12 + 2 miliona, ukoliko država omogući direktnu nabavku, imamo obezbeđena sredstva - rekao je tokom jučerašnje konferencije za novinare Goran Čerkez, član Kriznog štaba FBiH.

Prioritet će biti zdravstveni radnici, štićenici domova za starije osobe, osobe sa hroničnim bolestima, te osobe koje su zaposlene u nekim javnim službama. Vlada Kantona Sarajevo saopštila je da nabavlja protiv COVID-19 u vrednosti dva miliona KM.

S druge strane, Vlada RS-a je uplatila preostali iznos od 5.782.369.46 KM radi ispunjavanja obaveze iz člana 4. Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcine. Kako su saopštili, time je uplaćen iznos za 400.000 doza vakcina.

Bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je saopštila pre nekoliko dana da je spremna preuzeti sve odgovornosti koje su vezane za vakcinaciju građana Kantona Sarajevo protiv COVID-a. Već su formirani timovi za provođenje vakcinacije. Slična situacija je i u sarajevskom KCUS-u. Generalna direktorica ove bolnice Sebija Izetebegović je ranije za Radiosarajevo.ba potvrdila da je ova ustanova spremna za ovaj izazov. Izetbegović je najavila da će proces vakcinacije biti obavljen tako brzo da skladištenje možda neće ni biti potrebno.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još: