Tuđman
YouTube/printscreen
Tuđman

YouTube/printscreen

Tuđman, Foto: YouTube/printscreen

Hrvatska je kosovske Albance nazivala "braća po oružju", pa zato i ne čudi što su za ukidanje Specijalnog suda za zločine OVK. Taj zahtev se "slučajno" poklopio sa podizanjem optužnice protiv Agima Čekua, državljanina Hrvatske i vlasnika generalskog čina hrvatske vojske koji je dobio od Franje Tuđmana.

Pročitajte još:

Hrvati su Albance zvali "braća po oružju"

Savo Štrbac, predsednik "Veritasa" podseća da je Čeku poslat kao pripadnik vojnih formacija Hrvatske na Kosovo gde je 1999. godine postavljen za šefa štaba OVK, zamenivši Sulejmana "Sultana" Selimija.

ANKETA: Da li treba tužiti Hrvatsku zbog genocida nad Srbima 1941-45. i 1995?

 

- Čeku je neko ko je ranjen u hrvatskoj vojnoj akciji "Spržena zemlja" u Medačkom džepu, Maslenici, zbog čega je i dobio čin od Tuđmana. Nije tajna da su mnogi Albanci ratovali u Hrvatskoj pod njegovom komandom. Čeku je komandovao paravojnom formacijom "Zenge" 1991. godine koja je odgovorna za otmice, ubistava i masakr Srba u Gospiću. Isti ti Čekuovi saborci rat su nastavili na Kosovu samo pod kapom OVK na Kosovu - kaže Štrbac.

Agim Čeku

EPA

Agim Čeku, Foto: EPA

On napominje da je Čeku svoje iskustvo iz rata u Hrvatskoj i načina na koji su se činili zločini nad civilnim stanovništvom "poneo sa sobom u OVK", zbog čega je sada i optužen.

Vladimir Lazarević, penzionisani general-pukovnik Vojske Jugoslavije i komandant Prištinskog korpusa VJ za vreme rata na Kosovu i Metohiji i NATO bombardovanja SRJ, kaže da je, kada se steže obruč oko terorističkih vođa iz OVK, zabrinutost kod Hrvata očekivana.

Čekuove Zenge snajperisti na Košarama

Tokom rata na Kosovu bili su i pripadnici "Zengi" ili "psi rata", kako su sebe zvali, koji su se borili na strani OVK. Tačnije, samo su uzvratili Albancima uslugu za njihovu borbu u hrvatskim ratu.

- Imali smo prilike da se sa njima srećemo na Košarama gde su delovali kao snajperisti, ali i širom Kosova. Bilo je Hrvata koji su bili na strani OVK, koji su delovali na samom Kosovu, ali ih je bilo i u Albaniji gde su bili pod rukovodstvom NATO specijalaca - priseća se general Lazarević.

General Vladimir Lazarević

Ognjen Radošević

General Vladimir Lazarević, Foto: Ognjen Radošević

On ističe da lako može da se desi da Čeku na sudu kroz svoje svedočenje kompromituje Hrvatsku.

Demo Beriša, penzionisani pripadnik JNA, a sada predsednik Matice Albanaca u Srbiji smatra da u Hrvatskoj preovladava strah da u procesu protiv Čekua može da "iscuri" nešto što ne bi želeli da se sazna.

- Cilj Hrvatske jeste da se njegovim pojavljivanjem pred Specijalizovanim sudom izbegne deo koji ga povezuje sa ratovanjem u Hrvatskoj kao i obuke koje je imao sa pripadnicima OVK na hrvatskom tlu. Tako da je strah opravdan - veruje Beriša.

Spisak zločina Agima Čekua

Inače, pred Sudom za ratne zločine u Beogradu, Agim Čeku je po komandnoj odgovornosti osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine koje je izvršio nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom na KiM.

Teretio se za ubistvo 669 Srba i 18 nealbanaca. U optužnici se tvrdilo i da su od početka 1998. do prvih dana 2000. Hašim Tači i Agim Čeku, u sprezi s drugim pripadnicima tzv. OVK i naoružanim albanskim grupama, a u okviru kampanje progona i etničkog čišćenja, planirali i izvodili terorističke akcije na KiM, u kojima je poginulo ili je teško ranjeno na stotine civila-nealbanaca iz svih delova društva, uključujući žene, decu, stare i nemoćne.

Savo Štrbac

Tanjug

Savo Štrbac, Foto: Tanjug

Sve akcije bile su u organizaciji načelnika Štaba OVK Agima Čekua.

Čekuove trupe u Hrvatskoj su tokom 1993. i 1994. Godine, kako se sumnja, počinile mnoge zločine nad srpskim stanovništvom, o čemu svedoči i Skot Tejlor, bivši pripadnik kanadske jedinice Unprofora. Tejlor je jednom prilikom rekao:

- Mnogi kanadski mirovnjaci su prisustvovali zločinima koje su počinile Čekuove trupe i sahranjivali jezive ostatke tela.

Neke strane obaveštajne službe opisuju Čekua kao planera masakra nad srpskim civilima u zonama pod zaštitom UN u periodu od 1993. do 1995. godine kada je imenovan za šefa štaba Vojne Oblasti Gospić.

U ovom okrugu, on komanduje akcijom "Oluja", avgusta 1995. godine.

Preporučujemo:

Komentari (1)

saja

03.10.2020 00:22

Zbog čega bi Hrvati mogli biti u strahu.Ako im nije smetao Pavelić šta bi im mogao smetati Čeku.