Andrej Plenković
AP/Daniel Kasap
Andrej Plenković

AP/Daniel Kasap

Andrej Plenković, Foto: AP/Daniel Kasap

*Za zemlje Zapadnog Balkana ništa nije politički i ekonomski važnije od jasne evropske perspektive

* Izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković

* Ulazak u EU samo na osnovu zasluga

Za zemlje Zapadnog Balkana ništa nije politički i ekonomski važnije od jasne evropske perspektive na osnovu zasluga, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković na završetku kongresa EPP u Zagrebu.

Pucao na vojnike JNA, razbio ćiriličnu tablu u Vukovaru! Starijeg brata držao na nišanu! (FOTO)

AUTOR: Alo/Novosti/V.M. DATUM I VREME: 19.11.2019. 22:34 Najbolji primer autošovinizma u Srba.

 

"Naši susedi u jugoistočnoj Evropi jedan su od prioriteta hrvatskog predsedavanja koje počinje 1. januara, a ključan će biti samit EU i Zapadnog Balkana 6. i 7. maja", rekao je hrvatski premijer.

Plenković je još jednom izrazio žaljenje što Albanija i Severna Makedonija nisu dobile zeleno svetlo za otvaranje pregovora, prenosi Hina.

On je dodao da Evropa danas prolazi transformaciju bez presedana koja traži zajednički odgovor jer se "naša globalna važnost i položaj menjaju". Nabrojao je migrantske pritiske, negativne demografske trendove, klimatske promene, rastući populizam i Bregzit.

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Za nas je ključno sprečiti ilegalne migracije u istočnom Mediteranu i na zapadnobalkanskoj ruti. Čvrsto verujemo da Evropa mora biti zaštićena na grčkoj i bugarskoj granici te da se mora pronaći dugoročni dogovor s Turskom", rekao je Plenković.

Rekao je i da EU pre narednih izbora mora da ima pravila koja će unapred prihvatiti sve političke grupe kako se ne bi ponovila ovogodišnja situacija sa vodećim kandidatom EPP Manfredom Veberom koji je bio "nepošteno" blokiran.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Činjenica da je EPP morao da vodi snažnu bitku za vođstvo Evropske komisije, uprkos tome što je bio relativni pobednik evropskih izbora, trebalo bi da bude veliki razlog za zabrinutost, upozorava Prenković.

"Ipak, nakon kompleksnih pregovora unutar Evropskog saveta i s drugim političkim strankama - i nakon što je naš kandidat Manfred Veber bio nepošteno blokiran - ponosan sam što smo uspeli osigurati izbor Ursule fon der Lajen", rekao je Andrej Plenković na kraju dvodnevnog kongresa evropskih narodnjaka.

BONUS VIDEO: Vučić o tome ko ruši srpske oružare