EVROPA U ŠOKU Orban odlučio - Napuštamo, u sredu je dan odluke

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio da će njegova stranka Fides napustiti Evropsku narodnu stranku u Evropskom parlamentu, umesto da prihvati suspenziju

Viktor Orban
Viktor Orban, Foto: EPA/Ian Langedon

Ta suspenzija će najverovatnije biti doneta u sredu.

Kako prenosi briselski Politiko, Orban je u pismu predsedniku EPP Manfredu Veberu naveo da će Fides napustiti grupu ukoliko nove odredbe budu prihvaćene u sredu.

Prošle nedelje Veber i drugi lideri stranaka iz EPP dogovorili su nova pravila o suspenziji koja će im omogućiti da kazne celu stranku članicu, a ne samo jednog člana.

Partija Fides je već suspendovana iz članstva od marta 2019. godine, ali njeni članovi i dalje učestvuju u radu EPP u Evropskom parlamentu.

Mađarska ministarka za porodicu i potpredsednica Fidesa Katalin Novak optužila je pojedine članove EPP da su se uključili u "neprihvatljive" borbe u vreme kada se "Evropa bori da spase živote" i optužila lidere EPP da menjaju pravila kako bi članove Fidesa "proterali".

Potpredsednik EP i član EPP Austrijanac Otmar Karas izjavio je da se grupa neće pokoriti pritisku Orbana i da mu neće dozvoliti "da ih ucenjuje".

"EPP će nastaviti planirane izmene pravila", rekao je on.

Ukoliko Fides napusti EPP, ostaće kao najveća frakcija u Evropskom parlamentu, a trenutno ta grupa ima 187 od 705 evroposlanika.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi