Boris Milošević, SNV
Youtube/Printscreen
Boris Milošević, SNV

Youtube/Printscreen

Boris Milošević, SNV, Foto: Youtube/Printscreen

Ispred spomenika civilnim žrtvama stradalim u Donjem Lapcu okupljenima se obratio načelnik opštine Ilija Obradović koji je kazao da hrvatsko društvo ne sme dozvoliti da nas žrtve dele.

- Umesto tih raznih podela ja bih pozvao sve one koji to koriste u dnevno-političke svrhe, da tu energiju podela preusmerimo u energiju progresa i da vidimo kako možemo ove naše povratničke, ruralne sredine vratiti i pokrenuti. Svakim danom nas je ovde sve manje, naša sela izumiru - rekao je Obradović.

Pročitajte još:

Incijativa mladih za ljudska prava i predstavnici SNV-a dan pre su obišli mesto stradanja obitelji Čengić u Erveniku, kao i mesta Varivode i Gošić u kojima je nakon Oluje ubijeno 16 srpskih civila na kućnom pragu.

Nikola Puharić, programski direktor Incijative mladih za ljudska prava, rekao je da ne govori samo u svoje ime i u ime Inicijative, već i u ime svih onih koji su potpisali peticiju za izvinjenje žrtvama Oluje i njihovima porodicama. Izvinjenje je pokrenuto pre tri godine i dosad je peticiju potpisalo 1.200 ljudi.

Petrovačka cesta, Oluja,

RTRS

Petrovačka cesta, Oluja,, Foto: RTRS

- Želimo reći da je potrebna velika saradnja po pitanju ostvarenja pravde i prava koji zaslužuju žrtve zločina i kršenja ljudskih prava u kontekstu Oluje. Važno je uputiti izvinjenje žrtvama i porodicama žrtava. Takođe, važno je procesuirati zločine koji su se desili, jer samo jedna pravosnažna presuda nije dovoljna. Nasledili smo društvo podela, a cilj nam mora biti izgradnja odgovornog društva - izjavio je Puharić. Predsednik SNV-a Boris Milošević rekao je da u državnom službenom narativu nema mesta za srpske žrtve Oluje.

- Ja ne posedujem istinu o Oluji, ali znam da država tada nije sprečila pljačku već je pokrivala grabež. Nema tadašnjeg načelnika, gradonačelnika ili župana koji nije potpisao neki papir kojim je pokrio odnošenje svega što se moglo natovariti i odneti - podsetio je Milošević.

Hrvatska vojska

Youtube/Printscreen

Hrvatska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Kazao je da se o tome tada nije pisalo, pa se prisetio pokojnog fotografa Hrvoja Polana koji je prvi objavio fotografije pljačke u Kninu nakon Oluje, a zbog kojih je redakciju Ferala morala da čuva specijalna policija.

Što se samog Donjeg Lapca tiče, Milošević govori da je prema izveštaju HHO-a celo mesto zapaljeno, osim kuća potrebnih za smeštaj samih vojnika i policajaca, a te su kuće bile obeležene velikim slovima MUP ili HV.

Hrvatska vojska ulazi u Knin

Youtube/Printscreen

Hrvatska vojska ulazi u Knin, Foto: Youtube/Printscreen

- Poštovanje i empatija prema svim žrtvama je pretpostavka pomirenja. Želimo da rat prestane, vreme je da mržnja prestane i da se ne prenosi na nove generacije - poručio je Milošević.

BONUS VIDEO: Migovi 29 u pratnji Emanuela Makrona