Edi Rama hoće Veliku Albaniju! Njegova najnovija objava direktna pretnja

Nakon reakcije srpske strane, da su to svetinje srpske pravoslavne crkve i kulturno nasleđe Srbije i da će tako i ostati, albanska strana je utihnula.

Edi Rama
Edi Rama, Foto: Youtube/Printscreen

Albanski premijer Edi Rama predstavio je na Fejsbuku prirodne lepote Severne Makedonije ― Kanjon Lešnice, kao deo Albanije i nastavio sa tradicijom prisvajanja svega što se Albancima svidi.

Godinama Albanija bezuspešno „baca oko“ na teritorije svojih suseda, kulturno i versko nasleđe, ali i istorijske ličnosti pokušavajući da ih, uprkos činjenicama, predstavi kao svoje.

Nedavno je prištinska Koha objavila da pravoslavni manastiri i crkve iz perioda Nemanjića ne pripadaju Srbiji, već da je u pitanju navodno „drevno albansko nasleđe“ nastalo na vizantijskim spomenicima u srednjem veku.

To je bio samo nastavak obmane koju je nekoliko meseci ranije započela albanska televizija „Top kanal“ u navodno dokumentarnom filmu u kojem se srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji proglašava albanskim, a Srbija biva optužena za krađu albanske istorije

Nakon reakcije srpske strane, da su to svetinje srpske pravoslavne crkve i kulturno nasleđe Srbije i da će tako i ostati, albanska strana je utihnula.

San o „velikoj Albaniji“ posebna priča

„Velika Albanija“ se još 2013. nalazila na naslovnoj strani udžbenika geografije za četvrti razred srednje škole u Albaniji. Mapu čini međunarodno priznata država Albanija obogaćena sa „albanskim područjima“ u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. Pored Kosmeta, u Srbiji je kao albansko ucrtano i područje Bujanovca i Preševa. Sva „albanska područja“ su grafički odvojena od mape Albanije, ali su označena istom bojom.

I dok Albanci sanjaju svoj veliki san, Balkan tretiraju kao švedski sto sa koga uzimaju šta god stignu i proglašavaju svojim. Ipak, od činjenica, ne mogu sakriti sve što su pokušali da ukradu.

Povezane vesti

 • Korisnik: Milan
  01/10/2020 - 21:52
  Pa to su verovatno dogovorila dva najveća prijatelja na Balkanu.
 • Korisnik: lalaprva80@gmail.com
  01/10/2020 - 17:11
  Tipicno za arnauta , za divlje pleme , kraj , mogu oni da zavrse sve skole ovog sveta , ostaju isti , ne pricam napamet !!!
 • Korisnik: Čika Crni
  01/10/2020 - 16:10
  On bi od svega po parče, a mi opet prvi da pomognemo ako zadrma neki novi zemljotres.....
 • Korisnik: Toma
  01/10/2020 - 13:28
  Mini Šengen im pomaže.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi