Grčka, vojska
Profimedia
Grčka, vojska

Profimedia

Grčka, vojska, Foto: Profimedia

Grčki ministar odbrane Evangelos Apostolakis rekao je da Grčka teži tome da postane glavni strateški odbrambeni partner Severne Makedonije, prenosi makedonski portal „A1on“.

Pročitajte još:

„Naša težnja je da postanemo glavni strateški odbrambeni partner Severne Makedonije u održavanju mira i jačanju saradnje na Balkanu“, istakao je Apostolakis u intervjuu za grčki list „Katimerini“.

Apostolakis je u prvom intervjuu od preuzimanja funkcije ministra odbrane objasnio da bi, ukoliko Grčka pruža doprinos u transformisanju vojske Severne Makedonije, to moglo da zaustavi uticaj drugih regionalnih kandidata.

Preporučujemo i ovo:

„Sprovođenje Sporazuma iz Prespe i integracija Severne Makedonije u NATO kreiraju preduslove za jačanje i proširenje saradnje sa susednom zemljom u oblastima odbrane, učvršćujući uzajamne odnose i obezbeđujući više beneficija koje nisu samo u oblasti odbrane“, napomenuo je ministar.

On je precizirao da će njihov potencijalni doprinos u transformaciji oružanih snaga Severne Makedonije udaljiti druge regionalne kandidate koji bi mogli da izvuku korist i da utiču na njihovog suseda.

„Naša težnja je da naša zemlja postane glavni strateški odbrambeni partner Severne Makedonije u održavanju mira i jačanju saradnje na Balkanu“, zaključio je ministar odbrane Grčke.