Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

 

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nazvao je prekjuče pola države koja protestuje protiv otimanja svetinja ludacima, da bi samo dan kasnije premijer Duško Marković po njegovom nalogu mitropolitu Amfilohiju napisao pismo u kome ga poziva da se dogovore oko spornih tačaka Zakona o slobodi veroispovesti! Ne treba biti dalekovid da bi se razumelo da se sa pobunjenim narodom igraju po sistemu „dobar policajac - loš policajac“, ali pred njima je samo jedan cilj: da Srpsku pravoslavnu crkvu oteraju iz Crne Gore.

- Ne dozvolite da se vaša verska sloboda zloupotrebljava na način na koji se zloupotrebljava ovih dana po Crnoj Gori, a zloupotrebljava se da bi se srušila Crna Gora - kazao je Đukanović u momentu dok su njegovi „milogorci“ prebijali, a njegova policija hapsila građane koji su dostojanstveno izražavali svoj revolt na ulicama zbog usvajanja sramnog zakona o slobodi veroispovesti.

- Mi imamo vrlo jasnu nameru, a to je da obezbedimo bespogovornu implementaciju onoga što su ustavna određenja u Ustavu Crne Gore, a to je odvojenost crkve i države i zagarantovana sloboda veroispovesti - zaključio je Đukanović, koji je još letos inicirao formiranje pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka, što bi, kako je rekao, okončalo podeljenost pravoslavnih vernika u Crnoj Gori.

Dan nakon tog Đukanovićevog govora, premijer Crne Gore Duško Marković pisao je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i izrazio spremnost za dijalog koji bi bio vođen između Vlade i Mitropolije u vezi sa spornim Zakonom o slobodi veroispovesti.

Marković je naveo u pismu mitropolitu da je Vlada spremna da se još jednom zajednički sagledaju najbolja rešenja za primenu spornih članova 62-64 tog zakona i da se kroz dijalog dođe do mogućeg konsenzusa. On je izrazio spremnost da se otklone sve dileme i sumnje oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namene. Marković je naglasio da je Vlada spremna da učini dodatni napor kako bi pravoslavni građani u Crnoj Gori krenuli jednim i zajedničkim putem.

- Ka tom kompleksnom i zahtevnom cilju potreban je novi sadržaj u odnosima Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji uz poverenje, kao nužni uslov, podrazumeva i preuzimanje odgovornosti u odnosu na naše sadašnje uloge - ocenio je premijer Crne Gore.

Pola Crne Gore ludaci

- Ne dozvolite da budete deo tog ludačkog pokreta - rekao je Đukanović na sednici Opštinskog odbora u Tivtu, govoreći o oko 150.000 građana koji su ustali u odbranu SPC i svetinja na koje je on svojim zakonom direktno udario.

 

Komentari (1)

Era

29.01.2020 15:54

Od postanka sveta ,pa nadalje niko nikada nije dobio sve, pa nece ni Milo.