Milo Đukanović
Tanjug
Milo Đukanović

Tanjug

Milo Đukanović, Foto: Tanjug

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore doktor Boban Mugoša danas je na konferenciji NKT-a poručio da ne kriju nijedan podatak.

Rekao je to negodujući zbog teksta u dnevnom listu Dan, koji je objavio da IJZ krije tačne podatke o broju obolelih, te da im se podaci razlikuju od onih koje objavljuje SZO.

Mugoša je objasnio situaciju, uz tvrdnju da IJZ ništa ne krije.

“Čitajući štampu bio sam iznenađen. Žao mi je što je dnevni list Dan, koji je juče postavljao pitanje, nije postavio direktno pitanje o saradnji sa SZO i razmeni podataka. Naslov je zaista po meni neprimjeren i moram reći da nije dobronameran. Obratili smo se SZO i njihovim šefovima koji prate unos podataka, proverili šta smo poslali, vidim da smo poslali dobar podatak i danas mislim da je taj podatak u SZO ispravljen. Ovde se ne krije niti jedan podatak niti ih je moguće u Crnoj Gori sakriti. Ove podatke koje sam ovdje danas saopštio zna dosta ljudi u sistemu – svi epidemiolozi u Crnoj Gori, svi lekari”, naglasio je Mugoša.

Jasan je – u Crnoj Gori je nemoguće sakriti takav podatak.

“A ne kao što tamo je navedeno 200 i kusur ljudi. Molio bih da vodite računa o tim stvarima. Mi gradimo ovaj posao na poverenju i svaki podatak koji ste tražili od nas mogli ste dobiti, ako nije podatak o samom pacijentu. Insistiram da zajedno radimo, da podržite naš rad i da zajedno radimo, jer bez zajedničkog rada teško ćemo se izboriti sa ovom infekcijom. Ona traži da se razumemo, ne hvatamo greške jedni drugima, jer svako može da pogreši, posebno ko radi puno, ali treba ići sa dobrom namerom, jer sve se može ispraviti”, naglasio je Mugoša.

Hospitalizovano 188 pacijenata

Direktor Kliničkog centra, doktor Jevto Eraković danas je na konferenciji za medije NKT-a kazao da je hospitalizovano 188 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

“U KC 25, 14 na Infektivnoj, devet na Internoj klinici, od kojih je pet u Intenzivnoj njezi. Jedan pacijent se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, tri na neinvazivnoj ventilaciji. U Baru su hospitalizovana 33 pacijenta, jedan pacijent je sa težom kliničkom slikom. U Beranama 63 pacijenta, od kojih šest sa težom kliničkom slikom. U Nikšiću 31, Brezoviku 22. Kodri četiri, Pljevljima dva i u Stacionaru u Rožajama osam pacijenata”, istakao je Eraković.

On je kazao da klinički centri u svim segmentima koji nisu kovid funkcionišu na organizovan način.

U drugom talasu epidemije koronavirusa pregledano je skoro 7000 pacijenata u Urgentnom centru.

Sve zavisi od nas

Mugoša je kazao da su rad ugostiteljskih objekata produžili za dva sata jer su videli da mladi provode vreme van kontrolisanog okruženja uz piće.

On je rekao da insistiraju da svi budu odgovorni u lancu, od pojedinca do institucija. Samo odgovoran odnos prema merama i poštovanje i primena mera mogu učinitj da se spreči širenje infekcije.

“Svi rukovodioci, vlasnici, menadžeri, moraju da znaju da nepoštovanjem mera dolazi do porasta infekcije, a samim tim to dovodi do toga da nema ko da radi, ali i nema ko da bude gost. Sve zavisi od nas”, jasan je on.

Muzičari da mogu da rade

Napomenuo je da su uveli jednu novu meru da se muzičarima omogući da rade i zarade.

“To podrazumeva da oni poštuju mere, vlasnici objekata povedu računa da nema plesa i igre uz muziku, da se poštuju sve mere. U tom slučaju se muzičari mogu angažovati, ali i sačuvati svako od infekcije. Građani, krenimo od sebe, sačuvajmo druge od sebe, svoju porodicu, zajednicu i ukupno cijelo društvo. Ove mere su neophodne”, poručio je doktor Mugoša.

Eraković je napomenuo da više od 2600 zaposlenih je u KC, te da imaju odlične rezultate u radu. Velikim naporom i odricanjima zaposlenih postižu sve.

Tri zdrava pacijenta završila na respiratoru

Naglasio je da karakteristike ovog virusa ostaju nepoznanice za stručnjake širom sveta.

“On je nepredvidiv. Imali smo zaista široki dijapazon pacijenata koji su bili na respiratoru. Najčešće jesu pacijenti sa komorbiditetima. Imali smo tri pacijenta potpuno zdrava, dakle bez komorbiditeta a završili su na respiratoru. Treba praviti razliku između mehaničke i neinvazivne ventilacije. Pacijenti koji su tretirani na neinvanzivnom modu su mnogo bolje prolazili u ovom talasu nego u prvom talasu epidemije”, jasan je Eraković.

Pročitajte još: