PRODAO BI VERU ZA VEČERU Đukanović bi sa Šiptarima da obara srpske helikoptere: Milo snabdeva raketama Vojsku Kosova!

Crna Gora nedavno je postala i članica NATO, bilo je očekivano da se deo starijeg naoružanja pre ulaska u Alijansu oglasi na prodaju.

Milo Đukanović
Milo Đukanović, Foto: EPA/Boris Pejović

 

Crna Gora planira da do 2020. godine proda deo naoružanja i opreme koji se nalazi u skladištima kopnene vojske, mornarice i vazduhoplovstva, a među najzainteresovanijim kupcima jeste takozvana država Kosovo.

Kako je navelo Ministarstvo odbrane Crne Gore, do kraja iduće godine planira se prodaja 400 komada protivtenkovskih raketnih bacača tipa "zolja". 581 raketu tipa "maljutka", 19 prenosivih raketnih PVO sistema "strela 2M" kao i 30 minobacača kalibra 82 milimetra, koji se nalaze u skladištu u Brezoviku.

- S obzirom na to da je reč o opremi pre svega namenjenoj pešadiji, kao i da je relativno starog datuma proizvodnje, cena je više nego pristupačna, a u Prištini su, s obzirom na dobre odnose sa Crnom Gorom, praktično već "kaparisali" ono što ih najviše interesuje. Reč je pre svega o prenosivim raketnim PVO sistemima "strela 2M", koji se mogu koristiti pre svega u borbi protiv helikoptera, tako da bi to u potencijalnom sukobu koristili protiv naših letelica, ali i o raketama tipa "maljutka" - navodi dobro obavešteni izvor i dodaje da je novoformirana tzv. kosovska vojska zainteresovana i za nabavku borbenih oklopnih vozila.

Milo Đukanović
Milo Đukanović, Foto: Tanjug/Saša Matić

Prema podacima iz dokumenta, u skladištu u Danilovgradu nalaze se i tri borbena oklopna vozila M81, šest protivtenkovskih topova i pet borbenih transportera koji su višak.

S obzirom na to da je Crna Gora nedavno postala i članica NATO, bilo je očekivano da se deo starijeg naoružanja pre ulaska u Alijansu oglasi na prodaju. Priština je prva u redu za kupovinu, a oružje će biti okrenuto prema centralnoj Srbiji.

Ne treba zaboraviti i da je ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bošković, bio u poseti Prištini prošle godine, kada je tzv. Kosovo nazvao "iskrenim prijateljem", a pitanje formiranja vojske ocenio je kao "unutrašnju stvar susedne zemlje" i tada je otvorena tema o kupovini oružja.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi