Dubrovnik
EPA
Dubrovnik

EPA

Dubrovnik, Foto: EPA

Iz diplomatskih izvora saznaju da se tačan datum dolaska Pompea još utvrđuje, jer je za narednu sedmicu najavljena i sednica Saveta Evrope.

Da li će sve zemlje Balkana prekinuti saradnju sa Kinom zbog SAD?

 

List piše da će, osim bilateralnih odnosa, teme biti vezane za ukidanje viza, izbegavanje dvostrukog oporezivanja, ali interes SAD da se razgovara o uvođenju 5G mreže, što je bila ključna tema kada je Pompeo nedavno putovao u Sloveniju.

Amerika, naime, želi da njene kompanije rade na razvoju 5G mreže, a ne kineske, što je, navodi zagrebački dnevnik, uostalom i deo sporazuma nedavno potpisanog između SAD, Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Majk Pompeo, Bangkok

Profimedia

Majk Pompeo, Bangkok, Foto: Profimedia

List podseća da je Pompeo nedavno na evropskoj turneji, osim Slovenije, posetio i Poljsku, Češku, Austriju i Sloveniju s agendom da upozori NATO saveznike na “opasnost od rastućeg uticaja Kine i Rusije”, odnosno na nužnost odbacivanja Huaveja kao globalnog tehnološkog lidera u razvoju mreža nove generacije, ali i na potrebu diverzifikacije snabdevanja plinom i naftom.

Ne treba zaboraviti, piše Jutarnji, ni činjenicu da SAD Hrvatskoj nude na prodaju nove borbene višenamenske avione F-16 i da su se javili na tender sa zvaničnom ponudom.

Jedna od tema razgovora biće, kažu, i gradnja LNG terminala na Krku, što je i američki strateški interes jer može preko Krka da dobija gas za Evropu, kontra jeftinog ruskog plina.

"Tema će sigurno biti i položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, odnosi u regionu", rekli su za Jutarnji neimenovani diplomatski izvori.

Komentari (1)

psilajukaravaneprolaze

24.09.2020 13:23

Hrvati uvek ovao pompezno najave sve i svasta a na kraju - jedno veliko nista! Vec vidjeno na stotine puta. od Milanovica kada je kao premijer putovao u Sijetl i najavio tehnolosku revolucije u zemlji, do Kolindice koja je isla cak u Iran da sklapa drzavne poslove!? LOL