Dritan Abazović
printskrin youtube
Dritan Abazović

Printscreen

Dritan Abazović, Foto: Printscreen

On je za Njuzmaks Adria televiziju u tom kontekstu pomenuo i izveštaj Evropske komisije koja konstatuje da pravosuđe u Crnoj Gori nije nezavisno.

Ako bude potrebe za usvajanjem specijalnih zakona usvajaćemo ih. Neke stvari ćemo donositi prostom većinom. Država je korupcijom dovedena do ruba egzistencije i naš zadatak je da sa tom praksom raskinemo po svaku cenu”, istakao je Abazović.

Abazović je pozvao vrhovnog državnog tužioca da se sâm udalji sa pozicije “da ne bi bio smenjivan”.

Kada, kako objašnjava, predstavnici nove skupštinske većine govore o potrebi nepostojanja revanšizma, u pitanju je potreba za održanjem socijalne kohezije, kako se ne bi proizvodile negativne emocije, a građani dodatno delili.

Ne želimo revanšizam, ali to ne znači da neće biti pravde. To ne isključuje odgovornost javnih funkcionera kao i najviših državnih funkcionera i onih koji su se ogrešili o zakon. Nema aboliranja od odgovornosti”, uverava Abazović.

Prema njegovim rečima, razmatra se detaljan plan reforme službi bezbednosti po uzoru na češki model.

Moramo ući u dubinsku reformu i ne možemo ostaviti taj sektor kakav je bio”, poručio je on.

Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Upitan da li je nakon izbora 30. avgusta imao kontakt sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao je da nije, napomenuvši da će novouspostavljena vlast Crne Gore, čuvajući nacionalne interese, graditi najbolje moguće komšijske i regionalne odnose.

Smatra da će se crkva, nakon rešavanja spornih pitanja iz Zakona o slobodi veroispovesti, baviti drugim stvarima i da će prestati potreba za ulogom crkve u svakodnevnoj politici.

Komentarišući nedavni sastanak predstavnika tri pobedničke izborne liste kod predsednika Mila Djukanovića, Abazović je naveo da je on održan u korektnoj atmosferi i da su svi zajedno pokazali veću zrelost nego što se mislilo do izbora.

Ako nastavimo tako biće dobro. Predsednik treba da se drži svojih ustavnih ovlašćenja, kao i mi svojih. Nemamo problem sa kohabitacijom”, zaključio je Abazović uz očekivanje da će nova, pretežno ekspertska vlada, biti izabrana do 8. novembra.

Pročitajte još:

Komentari (1)

novo

13.10.2020 15:23

kaka usijana glava zar nije pobjega.