Republika Srpska, Milorad Dodik
Tanjug/Slobodan Miljevic
Republika Srpska, Milorad Dodik

Tanjug/Slobodan Miljevic

Republika Srpska, Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic

Republika Srpska krenula je na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka. Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni SAD, ni bilo ko drugi, jer smatramo da je Dejtonski sporazum srušen, pre svega intervencijom međunarodnog faktora. Vreme će pokazati koliko je Srpska ozbiljna u toj nameri.

Taj odlučan stav izneo je juče srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik, reagujući na poslednji udar iz Sarajeva. On ukazuje da Srpska ima mogućnost da bira između dva scenarija - da dozvoli sebi da tiho nestane i bude urušena kroz "smrtonosni paket" koji su napravili međunarodna zajednica i bošnjačka strana u Sarajevu, ili da uradi ono šta mora.

Novi veliki potres izazvala je odluka Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim član Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS. Praktično, oborena je odredba da takvo zemljište, a koje je javno, odnosno državno, po zakonu postaje posed RS. Sud je procenio da je u "isključivoj nadležnosti BiH regulisanje pitanja državne imovine".

U Banjaluci su sve pročitali kao još jedan udar na Srpsku, otvoren pokušaj oduzimanja teritorije i rušenje Dejtonskog sporazuma. Zato su stranke u RS jednoglasno odlučile: u institucijama BiH neće učestvovati u donošenju odluka dok se ne izmeni zakon tako da iz Ustavnog suda odu stranci. Od devetoro sudija, u toj instituciji sada odlučuju tri stranca?!

- Ako nema dogovora da stranci odu iz Ustavnog suda i da on bude stavljen u funkciju, kao i svim drugim zemljama, onda nema ni BiH. To neka zapamte. Došlo je do zida, i mi sada moramo da odlučimo da li ćemo prihvatiti da nas tim lažnim floskulama iz američke i zapadnih ambasada održe u nekoj priči nekih načela, a u suštini podrivaju naša prava - naveo je Dodik, i ukazao da niko nema pravo da zanemari činjenicu da je za Srpsku i slobodu njenih građana poginulo 29.000 ljudi.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Tanjug

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Foto: Tanjug

Zbog sve težeg položaja našeg naroda, posebno u Crnoj Gori i BiH, predsednik Aleksandar Vučić za sutra je u Beogradu zakazao sastanak sa političkim liderima Srba u zemljama regiona. Dodik kaže da od Vučića očekuje razumevanje za poziciju u kojoj se nalazi Srpska, a planira da na sastanku iznese da su Srbi napadnuti na svim mestima gde žive, u Crnoj Gori, na KiM, u RS, u FBiH...

- Nećemo popustiti ni po koju cenu. Zakon o sudu se neće menjati. Ako treba ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi poštovaće se Ustav BiH i vladavina zakona. RS pokušava da uzme ono što joj odgovora, kao sa "švedskog stola", a ono što joj ne odgovara pokušava da ignoriše - uzvraća Bakir Izetbegović, predsednik SDA i zamenik predsedavajućeg Doma naroda PS BiH.

A predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić navodi:

- Kršenje odluka ustavnog suda u svakoj zemlji sveta tretira se kao jedna vrsta ustavnog udara i to je linija ispod koje niko ne želi da funkcioniše. Prva moja poruka je da pokažemo suzdržanost i idemo ka dijalogu.

S druge strane, predsednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je juče razgovarao sa Dodikom, ukazuje da je davno bilo vreme za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda, ali ističe da je za to potreban konsenzus.

Nenad Stevandić, predsedavajući Srpskog kluba u Parlamentu BiH, kaže za "Novosti da je Ustavni sud BiH jedina institucija u BiH koja nema zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i gde se odluke mogu donositi preglasavanjem jednog naroda, najčešće srpskog.

U Banjaluci je za ponedeljak zakazana posebna sednica Narodne skupštine, sa koje bi trebalo da se iznese jedinstven zahtev.

IGNORIŠE SE 17 ODLUKA

OD 17 odluka Ustavnog suda BiH koje se ne sprovode čak 15 se tiču Federacije BiH, a dve Republike Srpske. FBiH ignoriše i odredbu o konstitutivnosti Srba, Bošnjaka i Hrvata na celom području BiH. Ova odluka doneta je jer su Srbi u četiri, od deset kantona, svrstani u red ostalih naroda!

Takođe, taj sud je doneo nekoliko odluka posebno štetnih po Srpsku. Izdvajaju se one o proglašenju neustavnim Dana RS 9. januara, o ukidanju grba i himne RS, kao i odluka o ukidanju prefiksa srpski ispred imena gradova i opština u RS.

VUČIĆ: POTREBNO SAČUVATI MIR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zabrinut zbog situacije u BiH, i izrazio je uverenje "da ćemo svi zajedno imati snage da se sačuvaju mir i stabilnost".

- Razgovarao sam telefonom sa Miloradom Dodikom, on mi je preneo svoj stav i video sam da ga je sve što se dešava pogodilo. Dogovorili smo se da u subotu detaljnije razgovaramo o tome - izjavio je Vučić.

Ukazao je da je u razgovoru sa Dodikom osetio dozu brige i zabrinutosti. Nada se, kaže, da ćemo zajedno imati dovoljno snage da razumemo, i mi i Bošnjaci, da je mir prioritetni interes svih nas.

ANA BRNABIĆ: Pozivi na stabilnost

SITUACIJA u regionu je nestabilna, što najmanje odgovara Srbiji. Predsednik Vučić reagovao je promptno, pozvao je Srbe iz Crne Gore i RS da razgovaraju kako na najbolji način da im pomogne i da ih podrži, ali i kako da mi dalje smirujemo situaciju u regionu - poručila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je navela da neće prisustvovati tom sastanku, pošto će biti na bezbednosnom forumu u Minhenu:

- Trudićemo se ponovo da pozivamo na mir i stabilnost, ali ne ugrožavajući prava Srba bilo gde u regionu. Probleme treba da rešavamo diplomatskim putem, na oprezan način.

 

Komentari (1)

sss

14.02.2020 12:15

Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni SAD, ni bilo ko drugi, ha ha ha nece ni SAD idi i leci se retardirani