OTKAZAO SVE RAZGOVORE Dodik: Ne želim da radim pod zastavama koje me ne predstavljaju!

Konsultacije članova Predsedništva biće objavljene pisanim putem!

Milorad Dodik
Milorad Dodik, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će konsultacije članova Predsedništva sa političkim strankama zastupljenim u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o imenovanju mandatara za novi saziv Saveta ministara biti obavljene pisanim putem.

"Otkazao sam konsultacije i od političkih partija zatražio da to urade pisanim putem", naveo je Dodik.

Dodik je poručio da je spreman da, ukoliko to drugi hoće, Savet ministara bude formiran do kraja godine.

On je ponovio da je Zoran Tegeltija i dalje njegov predlog za predsedavajućeg Saveta ministara.

 

"Uobičajeno je da predložite predsedavajućeg i da on vodi konsultacije. To je svugde tako, ali bošnjački predstavnici sada traže, koliko sam čuo, pisani dogovor o tome. To nikada nije urađeno i to samo govori da oni neće da formiramo brzo Savet ministara i krenemo da radimo", dodao je Dodik.

On je izjavio novinarima da namera da se konsultacije obave zajedno, usmeno, nije uspela, jer u prostorijama gde je trebalo da budu održane, nije bilo zastave Republike Srpske, odnosno, bošnjački član Predsedništva BiH tražio je da ta prostorija "bude dekorisana onako kako njemu odgovara".

"I dalje ostaje problem zastave jer su istaknute dve zastave BiH od kojih jedna predstavlja BiH, a druga Federaciju BiH i ja kao srpski član Predsedništva BiH ne želim da radim pod zastavama koje mene ne predstavljaju", naglasio je Dodik.

Milorad Dodik
Milorad Dodik, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Prema njegovim rečima, nigde ne stoji da konsultacije moraju da budu direktne i usmene.

"Sačekaćemo dan-dva i kada dođu sve te konsultacije predložiću Predsedništvu da bude izabran predsedavajući Saveta ministara", saopštio je Dodik.

On je rekao da je pre dva dana razgovarao telefonom sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem, koji se saglasio da za danas budu zakazane konsultacije, a da je bošnjački član Šefik Džaferović rekao da u principu nema ništa protiv toga, ali da smatra da je potrebno još mesec ili mesec i po dana da se dođe do "raščišćavanja situacije u FBiH", da bi oni izašli sa kompaktnim predlogom.

"Mislim da se sa tih mesec-dva dana kupuje vreme zbog nekih problema i odnosa u FBiH", ocenio je Dodik.

On je rekao da, za sutra najavljena sednica Predsedništva BiH, može biti održana samo ako iz prostorije u kojoj se održava bude iznesena jedna od dve zastave BiH, i to ona koja predstavlja FBiH.

 

Dodik je pojasnio da su organi FBiH, pošto je Ustavni sud ukinuo zastavu FBiH, rekli da će privremeno njihova biti zastava BiH.

"Sa tim stvarima vezano za Republiku Srpsku ja ne želim da se igram. Meni je stalo do Republike Srpske, a nije mi stalo do BiH i oni moraju da nauče tu lekciju. Mi ne idemo u Sarajevo da participiramo. Mi hoćemo da budemo reprezentativno uvažavani", istakao je Dodik.

On je rekao da nije izabran da bi se u Predsedništvu ponašao u skladu sa praksama koje je neko drugi nametnuo.

Pratite nas na FejsbukuInstagramu

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: jura
  12/12/2018 - 14:02
  Neko treba krkanu objasniti da tu zastavu još nitko nije priznao.
 • Korisnik: jura
  12/12/2018 - 09:55
  Neka počne brinuti za ekonomiju pa onda da razvlači zastave.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi