Milorad Dodik
Printscreen
Milorad Dodik

Printscreen

Milorad Dodik, Foto: Printscreen

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da će ikona ostati u vlasništvu Banjalučanina i njegove porodice. Dodik je rekao da su "oni ostrašćeni", jer žele da se pokažu u borbi sa Rusima, ali i da se osvete na međunarodnom političkom planu.

"Poručio bih im da dostave dokaze da je to bilo vlasništvo institucija Ukrajine i mi ćemo to vratiti uz izvinjenje da nismo znali da je to tako. Ali, oni to još nisu dostavili i nemaju nikakvih podataka o tome ", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Dodik je istakao kako nema nikakvih dokaza da je nešto ukradeno, te da to ne tvrdi ni Ukrajina, kao ni da je nestalo ili da pripada nekoj njenoj instituciji. "Čovek iz Banjaluke mi je rekao da ima ikonu koju bi želeo da pokloni, da je živeo pre 25, 30 godina u Rusiji i da je to deo njegove porodične imovine i smatrao sam da to može da bude lep gest", rekao je Dodik.

BONUS VIDEO:

Dodik je naveo da su prilikom posete Lavrova, 14. decembra prošle godine, impresije bile da političkom Sarajevu nije odgovarao ni Dodik kao domaćin, ni Lavrov kao gost, kao i da je to pokazano ignorisanjem sastanka. Smatra da bi se, da je BiH normalna i pravna država, njeni organi, a ne on, raspitali da li ikonu zaista potražuje Ukrajina.

" Mi smo proveravali i na dan kada sam imao sastanak sa Lavrovim, Ukrajina ništa od toga nije ništa potraživala, a nije ni mogla, jer je ta ikona privatna stvar, deo porodičnog nasleđa, nije pripadala nijednoj instituciji i nigde nije zavedena po broju ili po nekom aktu", jasan je Dodik.

Postoji informacija i da je politička koordinacija na nivou BiH tvrdila da Interpol nema na listi potraživanja takve ikone, te da ne razumije o čemu se onda radi, osim što ni gost ni domaćin sastanka nisu dobrodošli u Sarajevu.

"Ikona je u trezoru u Istočnom Sarajevu i sačekaćemo da vidimo. To je mala ikona veličine 20 sa 15 centimetara", rekao je i istakao da će učestvovati u postupku o ikoni, te da se njegovi saradnici već saslušavaju u vezi sa tim.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Nika

18.01.2021 17:29

Dokaz je ikona koju Milorad cuva u trezoru u svojoj kancelariji. "Banjalucka porodica i banjalucani kojem ni ime ne zna" ne postoje. Predaj ikonu i dokumente uz nju i problem je rijesen. Ovako naivno lazuci samo se Milokrade jos vise upetljavas.