Sergej Lavrov
Tanjug/Dragan Kujundžić
Željko Komšić

Wikipedia commons/Official White

Željko Komšić, Foto: Wikipedia commons/Official White

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović i hrvatski član, koji je u to telo izabran bošnjačkim glasovima Željko Komšić, odlučili su da bojkotuju satanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Drugog dana posete Lavrova BiH planiran je susret sa tročlanim Predsedništvo BiH. Međutim, jutros su mediji u Sarajevu preneli da i Komšić i Džaferović odbijaju susret sa Lavrovom.

Lavrov je sinoć doputovao u Istočno Sarajevo, gde je razgovarao sa srpskim članom Predsedništva BiH i zvavničnicima Republike Srpske.

Komšić i Džaferović su na konferenciji za novinare izjavili da bojkotuju sastanak sa Lavrovim jer "ruski zvaničnik nije poštovao institucije i Ustav BiH". Rekli su da su nameravali da odu na sastanak sa ruskim ministrom i da mu kažu sve što imaju, ali su se, ipak, odlučili za zajedničku konferenciju za novinare, jer to, smatraju, ima veću težinu.

Sergej Lavrov

EPA

Sergej Lavrov, Foto: EPA

Kao razloge nepoštovanja institucija BiH, naveli su to što tokom sinoćnjeg susreta Lavrova sa Dodikom u Istočnom Sarajevu nije bilo simbola BiH, ali i nekih izjava Lavrova, posebno ona kojom pozdravlja Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti u slučaju da BiH pristupi nekoj od asocijacija, u ovom slučaju NATO.

Komšić je ocenio da potezi Lavrova šalju određenu poruku, a nakon susreta sa Dodikom, on i njegov Džaferović doživljavaju kao "nipodaštavanje i negiranja institucija BiH".

- Lavrov kao savršeno informisan morao je da zna da takvu odluku mogu doneti samo državni organi BiH - rekao je Komšić, uz podsećanje da je BiH donela odluku o pristupanju EU i NATO.

Džaferović se složio sa svim što je izjavio Komšić i istakao da je ovim potezom žele da očuvaju dostojanstvo i ponos svoje domovine BiH. Džaferović je ustvrdio da poštuje Dejtonski sporazum i dodao da, ako ga poštuje i Lavrov, onda je nžno poštovati kontinuitet BiH i njene institucije, zastavu i simbol države, što, kaže, sinoć nije bio slučaj.

Pročitajte još:

Komentari (2)

nikola

15.12.2020 12:50

Ko su oni? Oni protiv rusije?

Luka

15.12.2020 14:30

Očekuju zapadnjačko tapšanje po ramenima za pokazano herojstvo,ja bi rekao politički ,ljudski i diplomatski primitivizam.Dvoje ubogih i nemoćnih ,koji svoj politički status pokušavaju dokazati dodvorništvom Zapadu.Zapad će ih otpiliti ,kao i mnoge druge u vjećnost zaborava.